Bezbednosni izazovi šansa za saradnju u regionu

BEOGRAD, 27. septembra 2010. (Beta) - Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je u ponedeljak u Beogradu da bezbednosna pitanje prevazile granice država i da su bezbednosni izazovi u regionu šansa za jačanje saradnje država.

Šutanovac je otvarajući trodnevni skupu "Integracija Zapadnog Balkana u globalnu bezbednosnu mrežu" na Fakultetu političkih nauka rekao da je to veoma važna tema koja se u Srbiji "uglavnom razmatra na emotivnom nivou, a ne na pragmatičnoj ravni".

On je naveo da Zapadni Balkan napreduje u reformama i evrointegracijama, ali da i dalje postoje bezbednosni problemi kao što su pitanje statusa Kosova, pokušaji nametanja revizije mirovnih sporazuma, etničke i verske tenzije, ali i organizovani kriminal, trgovina narkoticima, ljudima i oružjem ili neefikasna privreda.

Uporedo s pristupanjem EU, uključivanje regiona u globalnu bezbednosnu mrežu podrazumeva i aktivno učestovanje u naporima šire međunarodne zajednice za obezbeđivanje mira i bezbednosti, istakao je Šutanovac, podsetivši da oružane snage država regiona učestvuju u operacijma UN, EU i NATO-a.

Pogledajte još