Cena mleka viša pet procenata

Kompanija „Imlek“, Novosadska mlekara i somborska mlekara „Somboled“ povećaće od danas proizvođačke cene mleka i mlečnih proizvoda za pet odsto. Tako će otkupna cena mleka biti, u zavisnosti od količine i kvaliteta, od 18 do 25,6 dinara po litru za mleko ekstra klase, bez PDV − a i premije, dok je do sada otkupna cena mleka ekstra klase bila 23 dinara po litru.
Kako je izjavila menadžer za odnose sa javnošću u „Imleku“ Nevena Veselinović, konačnu cenu mleka maloprodajnim objektima odrediće trgovačke marže i bilo bi dobro da one ostanu u domenu od deset odsto, jer bi to onda bila kontrolisana trgovina. 

Veselinović je dodala da su trgovačke marže nekada bile osam odsto, dok ih sada trgovci sami određuju. Ona je objasnila da je isporuka mleka i mlečnih proizvoda te kompanije trgovinama ovih dana smanjena zato što je ove godine „Imlek“ otkupio 1,7 odsto manje mleka nego u istom periodu prošle godine i dodala da je do nestašice mleka došlo zbog suše koja nas je ove godine zadesila. Zbog suše je smanjena količina kvalitetne i ekonomski pristupačne hrane za krave. 

Što se Novosadske mlekare tiče, ona će povećati proizvođačke cene mleka i mlečnih proizvoda za dva do tri dinara po litru, najavila je menadžer prodaje i marketinga u toj članici „Denjub fud grupe“ Danica Filipić. Prema njenim rečima, proizvođačka cena litra najzastupljenijeg pasterizovanog mleka biće 43 dinara i kad se tome dodaju iznosi trgovačke marže i PDV−a dobiće se maloprodajna cena. Filipićeva je apelovala na trgovce da budu umereni u određivanju svojih zarada, kako potrošači ne bi previše trpeli. Proizvodi somborske mlekare „Somboled“ od danas će takođe poskupeti za pet odsto. „Mlekara Niš“, za sada, neće menjati cene, dok je mlekara iz Šapca najavila poskupljenje za desetak dana.(„Pregled“)

Pogledajte još