DIJETA HIBERNACIJA: Skida kilograme dok spavate

Mršavljenje i problemi sa snom teme su koje zanimaju i muče mnoge, a rešenje bi mogla da ponudi takozvana dijeta hibernacija, kod koje se proces mršavljenja, kao što ime i kaže, pokreće tokom noći, a ujedno vam pomaže da bolje spavate!

Ključno pravilo hibernacijske dijete je da pre spavanja uzmete jednu do dve kašike meda, bilo u obliku toplog napitka, u smutiju ili direktno iz tegle.

Dijetu je osmislio britanski farmaceut i nutricionista Majk Mekins koji kaže da ona istovremeno deluje na bolji san i mršavljenje jednostavno koristeći biologiju našeg tela i sarađujući s njom umesto da radi protiv nje.

- Dijeta hibernacija deluje tako što "regrutuje" prirodni mehanizam organizma koji kontroliše telesnu težinu. Ne morate da se borite protiv svog tela na svakom koraku kako biste postigli zdravu težinu - ističe Mekins.

Ključ je da se obnavljajući mehanizmi tela pokrenu tokom noći, ubrzavajući metaboličke procese i sagorevanje masnoća, ublažavajući delovanje hormona stresa i pomažući nam da se tokom noći bolje naspavamo. I tu nastupa med.

Da li ste kandidat za hibernacijsku dijetu?

Postavite sebi sledeća pitanja:

- Budite li se redovno tokom noći?

- Znojite li se noću?

- Muči li vas kiselina tokom noći?

- Budite li se usred noći jer morate u toalet?

- Osećate li mučninu rano ujutro?

- Budite li se iscrpljeni?

- Da li vam je ujutro grlo suvo?

- Imate li grčeve tokom noći?

- Osećate li slabost rano ujutro?

Ako je vaš odgovor na ijedno od ovih pitanja "da", to može da znači da svoju jetru niste "napunili gorivom" potrebnim za njen pravilan rad noću. Umesto da sagoreva masnoće i obnavlja mišiće, vaše telo proizvelo je veliki talas hormona stresa dok ste spavali.

Med je odavno cenjen zbog svojih terapeutskih svojstava. Autor hibernacijske dijete tvrdi da fruktoza i glukoza u medu telu daju gorivo koje mu je potrebno tokom noći, a koje kontroliše ravnotežu nivoa šećera u krvi i podstiče sagorevanje masnoća.

Dok spavate, med će stimulisati rad jetre i umanjiti delovanje hormona stresa koji otežavaju mršavljenje i spavanje.

Ali, hibernacijska dijeta ne temelji se samo na medu.

Za najbolje rezultate važno je pridržavati se zdrave ishrane, što podrazumeva izbegavanje prerađenih namirnica poput belog hleba, pice, burgera, čipsa, piva i šećera, kao i konzumiranje namirnica koje sadrže nutrijente važne za naš organizam, bez suvišnih aditiva.

Dijeta hibernacija preporučuje dva ili tri treninga snage nedeljno.

Za to ne morate da idete u teretanu - i kod kuće možete da koristite lagane tegove ili kese napunjene šećerom ili pirinčem kako biste odradili trening.

Izvor: Stil.kurir.rs/Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još