Pregovori Beograda i Prištine izvesni

BEOGRAD, 27. septembra 2010. (Beta) - Pregovori Prištine i Beograda su izvesni, a u središtu tog procesa najverovatnije biće rešavanje tehničkih pitanja, ocenili su u ponedeljak učesnici pres kluba Medija centra o evropskim integracijama i dijalogu o Kosovu.

Predsednik Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda rekao je da su međunarodna zajednica, Beograd i Priština saglasni da je pregovarački sto jedini način za rešavanje problema na Kosovu i da je jasno da se približio početak tih pregovora. "Očigledno da će se početi od takozvanih jednostavniji 'tehničkih' pitanja, ali su i ta najjednostavnija pitanja vezana za sva preostala otvorena koja imaju statusno obeležje", rekao je Vejvoda.

Ističući da su pitanje Kosova i evropskih integracija povezani, Vejvoda je rekao da od Srbije do sada niko nije tražio da prizna Kosovo i da Srbija taj problem mora da reši pre svega zato što je to u njenom sopstvenom interesu, a ne zbog Evropske unije.

Glavni urednik časopisa Nova Srpska politička misao Đorđe Vukadinović ocenio je da su u predstojećim razgovorima Prištine i Beograda sva tehnička pitanja zapravo statusna i da to pokazuje problem isključivanja predajnika Telekoma Srbije na Kosovu.

Dodao je da bi razgovori Prištine i Beograda trebalo da budu vođeni na "ekspertskom nivou", jer bi u slučaju da za pregovaračkim stolom sede predsednik Srbije Boris Tadić i kosovski premijer Hašim Tači za kojim je Srbija raspisala poternicu, značilo "kapitulaciju Srbije".

Pogledajte još