Gradi se nova fabrika lekova?

Rumunski investicioni fond Tender grupa, koji je odnedavno većinski vlasnik kruševačke fabrike lekova FAM farm, nastaviće da ulaže u Srbiji, najavio je menadžer grupe za investicije u Srbiji Lonel Tanase. „Odlučili smo da dođemo u Srbiju jer je perspektivno tržište koje će se razvijati, ne samo u trgovini već i u oblasti proizvodnje koja će biti konkurentna u regionu“ rekao je on agenciji Beta. Tanase je naveo da je Tender grupa do sada imala četiri velike investicije u Srbiji, ali da najveće ulaganje planiraju u FAM farm gde ozbiljno razmatraju izgradnju nove fabrike lekova. 

„Uložićemo koliko god bude trebalo da sve funkcioniše savršeno, a to znači da govorimo o milionskim iznosima. Trenutno radimo ozbiljno istraživanje tržišta, a plan je da u Kruševcu proizvodimo lekove za tržište čitavog regiona“, istakao je Tanase. On je kazao da je Tender grupa vlasništvo nad 70 odsto kapitala FAM farma obezbedila preuzimanjem kupoprodajnog ugovora od prethodnog vlasnika, konzorcijuma koji je zastupao Dejan Minić, ali nije naveo koliko su platiti tu transakciju. 

Konzorcijum je na aukciji u julu 2006. kupio FAM farm za 136.136 miliona dinara, uz obavezu da investira dodatnih 88 miliona. Kako je naveo Tanase, Tender grupa u Nišu poseduju Fabriku za fermentaciju duvana Tobako, od pre dva meseca imaju 45,62 odsto kapitala hotela „Vrujci“, a vlasnici su i FAM− ovog hotela u Kruševcu. On je rekao da se planiraju ozbiljne investicije i u FAM hotel kojim će gazdovati novoosnovano srpsko društvo s ograničenom odgovornošću pod nazivom „Novi Palas“, te da će hotel uskoro dobiti i novo ime i bar tri zvezdice. „Tender grup“ sa sedištem u Temišvaru, u svom vlasništvu ima 38 firmi različitih delatnosti, od poljoprivrede, energetike, građevinskih i kompanija koje se bave nekretninama, hotela i restorana, do instituta za istraživanje mineralnih bogatstava, jednog od prvih deset u svetu, a samo u Rumuniji zapošljavaju više od 20.000 ljudi.(„Pregled“)

Pogledajte još