Hitler kao Barbika

PRAG, 28. septembra 2010. (Beta) - U češkim radnjama počela je legalna prodaja lutaka nacističkih poglavara, na čelu sa Adolfom Hitlerom, sa rezervnim uniformama kako bi mogle da se presvlače kao Barbike.

Za sada su u ponudi, po ceni od 80 evra u razmeri 1:6, Hitler sa dva kompleta uniformi, Hajnrih Himler, kao i protektor okupirane Češke i Moravske Rajnhard Hajdrih. Jedino Hajdrih izaziva ogorčene reakcije Čeha, kojima ne smeta Hitlerova lutka, ali tvrde da nije moralno prodavati lutku protektora koga su Česi ubili u atentatu 1942. godine. Vlasnik jedne od prodavnica sa vojničkim i nacističkim lutkama u Pragu Hajdriha je zato povukao iz prodaje. "Stigla su nam tri komada Hajdriha i to po narudžbini. A vidim da reakcije baš nisu pozitivne", kazao je češkom radiju vlasnik te radnje Matej Pecka.

Pecka je priznao da možda i nije moralno prodavati takve lutke, ali je istakao da su u ponudi i druge istorijske ličnosti, kakav je britanski ratni premijer Vinston Čerčil. Ponudom "nacističkih barbika", češke prodavnice ne krše zakon, što bi bio bio slučaj u Nemačkoj, gde bi odmah reagovala policija. "Prošlo je već 70 godina od Drugog svetskog rata i to iz istorije ne može da se izbriše. Ukoliko su to lutke iz neke kolekcije o ratnoj istoriji, mislim da to i nije neko tragično kršenje morala", kazao je jedan od vodećih čeških eksperata za ekstremizam, politikolog Miroslav Mareš.

Pogledajte još