UZROK STERILITETA: Steroidi imaju negativan uticaj na mušku plodnost

Steroidi i tablete koje deluju na smanjenje ćelavosti, mogu da imaju negativan uticaj na mušku plodnost, tvrde naučnici. Oni upozoravaju da je oko 90 odsto muškaraca koji su redovno koristili neki oblik anaboličkih steroida - sterilno.

Paradoks po kojem muškarci umanjuju mogućnost ostvarivanja potomstva zbog nastojanja da izgledaju muževnije, nazvan je Mosman-Pasijevim paradoksom, po naučnicima koji su ga prvi put opisali u stručnoj literaturi.

Profesor na američkom Univerzitetu Braun Džejms Mosman potvrđuje da uzimanje steroida zbog brže izgradnje mišićne mase i lekova protiv ćelavosti, može da prouzrokuje probleme kod parova koji žele decu.

- Steroidi menjaju način na koji se testosteron metabolički razgrađuje u telu. To dokazano može da smanji gubitak kose, ali nuspojave mogu biti erektilna disfunkcija i smanjena plodnost. Primetio sam da su neki muškarci koji dolaze na testiranje plodnosti zaista krupni. Trude se da izgledaju tako, ali u evolutivnom smislu su zapravo veoma slabi jer, bez izuzetka, u njihovom ejakulatu nije bilo spermatozoida - kaže prof. Mosman.

On objašnjava da anabolički steroidi oponašaju delovanje muškog hormona testosterona i koriste se za povećanje i jačanje mišića. Steroidi "varaju" hipofizu tako da testisi rade prebrzo.

- Žlezde reaguju prekidom proizvodnje dva hormona ključna za proizvodnju sperme - FSH i LH. Slična situacija se događa i kod muškaraca koji koriste lekove za sprečavanje opadanja kose - kaže prof. Mosman.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još