Robinson zabrinut što su Mladić i Hadžić na slobodi

BEOGRAD, 28. septembra 2010. (Beta) - Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson izjavio je u utorak u Beogradu da je zadovoljan radom srpskih sudova i procesuiranjem ratnih zločina, ali i da je zabrinut što haški begunci Ratko Mladić i Goran Hadžić još nisu uhapšeni.

Robinson je na konferenciji za novinare u Apelacionom sudu rekao da deli zabrinutost glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca zbog toga što Mladić i Hadžić još nisu uhapšeni i izrazio nadu da će oni uskoro biti predati pravdi.

"Pitanje saradnje Srbije s Haškim tribunalom više je pitanje za tužilaštvo, ali ja delim zabrinutost glavnog tužioca zbog toga što Mladić i Hadžić još nisu uhapšeni", rekao je Robinson odgovarajuvhi na pitanje da li bi Evropska unija trebalo da izvrši pritisak na Srbiju kada je reč o preostala dva haška begunca.

Prema njegovim rečima, Savet bezbednosti UN uspostavio je mehanizam za nastavak rada Haškog tribunala i pošto sud zvanično završi mandat, kako bi svi procesi bili završeni.

Mladiću i Hadžiću će biti suđeno pred Haškim tribunalom i nakon što sud završi sa radom, jer je to omogućio Savet bezbednosti UN, naveo je Robinson. On je rekao da je zadovoljan radom srpskih sudova i da ga ohrabruju rokovi u kojima se donose presude, kao i kvalitet suđenja.

Pogledajte još