Milosavljević: Etika se ne može propisati

BEOGRAD, 28. septembra 2010. (Beta) - Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je u utorak da ponašanje zdravstvenih radnika u skladu sa etičkim normama ne može da se propiše, već da "ono živi u svakom profesionalcu".

"Tokom izrade nacrta pravilnika o oglašavanju lekova došli smo do toga da postoji materija koja se ne može staviti u pravilnik, a to je etika. Ona ne može da živi u zakonima, već mora da živi u svakom profesionalcu", kazao je Milosavljević na konferenciji "Etika i promovisanje lekova na tržištu Srbije".

On je istakao da takav pravilnik mora razdvojiti šta je stručni sadržaj određenog skupa, a šta promocija medicinskih sredstava i naveo da će biti propisano da reklamni materjali farmaceutske industrije mogu biti dostupni učesnicima nekog stručnog skupa lekara dan pre ili posle stručne konferencije.

"Učinićemo sve što možemo da izbegnemo sukob interesa. Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima urađen je u skladu sa propisima EU. Moje mišljenje je da komore lekara, farmaceuta i stomatologa moraju više da se oglašavaju kad se njihovi članovi ne ponašaju u skladu sa etikom", kazao je Milosavljević.

Bivša direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović navela je da trka za profitom može dovesti do lažne slike upotrebne vrednosti svakog proizvoda, pa tako i medicinskih. "Tanka je linija između ekonomskih i tehničkih pitanja", ocenila je ona.

Pogledajte još