Akcije Optike skočile 14 odsto

Najveći promet u kontinuiranoj trgovini ubeležen je u trgovini akcijama banaka

U poslovanju na Beogradskoj berzi poslednjeg radnog dana protekle nedelje, registrovan je ukupan promet od 636,4 miliona dinara (8,07 miliona evra), najveći od početka sedmice. Vrednost trgovine obveznicama RS je udvostručena u poređenju sa prethodnim danom, na 245,9 miliona dinara (3,11 miliona evra). Najviše se trgovalo obveznicama serije A2016 koja je imala najniži prinos od 5,38 odsto dok je najviši bio kod serije A2008, od 6,23 odsto. Indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 oslabio je za nepunu petinu procenta, na 2.814,25 poena, a opšti BELEXline dobio je 0,06 odsto i završio poslovanje na 4.430,94 poena. Najveći promet u kontinuiranoj trgovini ubeležen je u trgovini akcijama beogradske Agrobanke, od 87,4 miliona dinara, što čini petinu ukupnog prometa u trgovini akcijama. 

Cena te hartije pala je za gotovo dva odsto, na 33.496 dinara. Na listi akcija sa najvećim prometom slede dve banke − novosadska Metals sa 47,3 miliona dinara i niška AIK sa 42,8 miliona, zatim idu pirotski Tigar, jedna od dve kompanije sa A listinga Berze, i beogradska Telefonija sa po više od deset miliona. Dobitnike predvodi građevinsko preduzeće Ratko Mitrović čija je akcija skočila za šest odsto, na 1.050 dinara. Akcije zemunskog Ikarbusa i kragujevačke Kredi banke poskupele su za 3,75 odnosno 3,33 odsto a Pupin Telekoma za bezmalo tri odsto. I listu gubitnika predvodi građevinar, beogradski Telefonkabl sa padom akcije od 4,5 odsto, na 21.000 dinara. Više od četiri odsto izgubila je na vrednosti i akcija Novosadske mlekare dok je Vodi Vrnjci iz Vrnjačke Banje cena oslabila za 3,85 odsto. U vanberzanskoj trgovini najprivlačniji investitorima bili su Rudnik iz istoimenog mesta, preduzeće koje se bavi vađenjem rude i kamena, i beogradska Optika, proizvođač električnih i optičkih uređaja. 
Promet u trgovini akcijama Rudnika vredeo je 17,76 miliona dinara uz cenu od 10.500 dinara po akciji. Na vest da je Agencija za privatizaciju objavila tender za prodaju 60 odsto Optike cena njene akcije skočila je za nešto više od 14 odsto, na 8.000 dinara. U prometu je bilo 1.070 akcija i vrednost ukupnog premašila je 8,5 miliona dinara. Na prodaju je, inače, ponuđeno 50 odsto akcija Optike koje su u vlasništvu Akcijskog fonda i deset odsto u vlasništvu Fonda za penzijsko−invalidsko osiguranje ili ukupno 34.073 akcije. Preostale akcije u vlasništvu su malih akcionara. Učešće stranih investitora u ukupnoj trgovini opalo je na 25 odsto dok je u trgovini akcijama poraslo na 40 odsto pri čemu je u prodaji dostiglo 42 odsto i tako za dva odsto nadmašilo učešće u kupovini akcija. 

Među članovima berze najaktivniji su bili novosadski M&V Investments sa udelom u vrednosti prometa od 21 odsto i Komercijalna banka sa 19,5 odsto. Američki dolar spustio se krajem nedelje na vodećim berzama na novi najniži nivo prema evru otkako je evropska valuta uvedena u berzanski promet 1999. godine, a indeksi akcija su u porastu, uprkos bojazni investitora od razmera globalne kreditne krize, inicirane na američkom tržištu. („Beta“-„Pregled“)

Pogledajte još