HRANOM OSNAŽITE ORGANIZAM: Najvažniji vitamini i minerali i njihovi izvori

Vitamini i minerali imaju važnu ulogu za metabolizam i u izgradnji imuniteta svakog čoveka. Nedovoljan unos vitamina i minerala može imati nepovoljne posledice po organizam, te o njihovom unosu treba voditi računa. Njihova uloga je usko vezana za naše zdravlje, ali i za lepotu.

Najvažniji vitamini i minerali i njihovi izvori

Vitamin A

Vitamin A odličan je za oči, zube i kožu. Najviše ga ima u šargarepi, jajima, mlečnim proizvodima i zelenom povrću.

Vitamin B

Grupa vitamina B odlično deluje na jačanje imuniteta, energiju i nivo gvožđa. Izvori ovih vitamina su kvasac, mleko, krompir, zrna pšenice.

Vitamin C

Vitamin C dobar je za nivo gvožđa, jačanje krvnih sudova, elastičnost kože i funkciju antioksidansa. Nalazi se u brokoliju, kiviju, kelju, jagodama, šipku ili paprikama.

Vitamin D

Zdrave i jake kosti traže unos vitamina D. Izvori ovih vitamina su losos, riblje ulje, riba i jaja.

Vitamin E

Unosom vitamina E pospešuje se cirkulacija krvi i slobodnih radikala. Avokado, paprika, jaja, maslac i kelj su nosioci ovih vitamina.

Vitamin K

Vitamin K je izuzetno važan za krvnu koagulaciju ili zgrušavanje krvi. Za unos vitamina K preporučuju se prokelj, keleraba, karfiol, pileća prsa i govedina.

Folna kiselina

Iako se retko govori o folnoj kiselini, važna je za obnovu ćelija i za trudnice je važna zbog smanjenja rizika od anomalija kod rođenja deteta. Može se naći u šargarepi, žumancima, žitaricama ili dinji.

Kalcijum

Kalcijum je važan izvor zdravih zuba i kosti. Mlečni proizvodi, zeleno povrće, susam i koštunjavi plodovi sadrže kalcijum.

Gvožđe

Unos gvožđa važan je za izgradnju mišića i krv. Crveno meso, žitarice, riba, pasulj i džigerica pospešuju količinu gvožđa.

Cink

Cink je zdrav za plodnost, rast i imunitet. Senf, jaja, semenke i zrna pšenice su najbogatiji izvori cinka.

Hrom

Hrom je dobar za nivo glukoze u organizmu i snižavanje krvnog pritiska. Hrom se nalazi u crnom biberu, siru, integralnom brašnu i pivskom kvascu.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
4 komentara
 1. Mira says

  Kad nemam vremena da se hranim zdravo,a to je vrlo često jer puno radim, okrećem se kvalitetnim suplementima.Leto je vreme kad mi imunitet obavezno padne.
  Trenutno koristim OPC+C koji ima udarne doze vitamina C i antioksidante ( acerola i semenke grožđa).

  1. dr Ivana says

   Ja suplement OPC već dugo tražim ali nema ga u apotekama, znate li gde može da se kupi? Vidim da taj koji pominjete ima i dodatak vitamina C što je još bolje za krvne sudove i cirkulaciju…

 2. sanja says

  Ja vec koristim OPC+C i mislim da se mnogo bolje osecam, treba probati, nemoze da skodi

 3. filip says

  ja patim od anemije, poceo sam koristiti OPC+C, i vec se vide rezultati, naravno pozitivni

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.