Omladinci iz Severne Makedonije i Srbije na degustaciji "Senses of Europe - Čula Evrope" u Novom Bečeju

Projekat pod nazivom SENSES OF EUROPE – ČULA EVROPE , koji realizuje Udruženje EDUFONS – CENTAR ZA CELOŽIVOTNO OBRAZOVANJE iz Novog Bečeja, počeo je 10. juna i trajaće do utorka sledeće nedelje. U pitanju je OMLADINSKA RAZMENA koju sufinansira Evropska Unija ( Fondacija TEMPUS) kroz programe ERASMUS PLUS.

Osim domaćina iz Srbije, iz opština Novi Bečej, Bač i Beograd, u visokokvalitetnom programu učestvuju i gosti iz Severne Makedonije. Omladinci iz Ohrida, Strume i Skoplja, zajedno sa svojim liderima upoznaće se sa kulturnom baštinom, tradicijom, ekologijom, društvenim vrednostima i drugim interesantnim pojedinostima vezanim za Srbiju i sredinu u kojoj borave, a takođe će kroz radionice i studije slučaja domaćinima predstaviti i deo svog identiteta.

Ključna tema ovog projekta su evropske vrednosti, koje se naslanjaju na mobilnost mladih, omladinsku politiku, učenje i njihov razvoj, identitet i kulturu, samovrednovanje, multikulturalnost, poštovanje različitosti, afirmaciju antidiskriminacije, ekologiju i druge društvene i životne vrednosti.

Pored učešća u interaktivnim radionicama, na predavanjima, diskusijama i u simulacijama slučaja, omladinci iz Severne Makedonije i Srbije će se na ovoj razmeni upoznati i sa lokalnom gastronomijom i starim zanatima, obići će značajne lokalitete opštine Novi Bečej – Araču i Slano kopovo, Glavaševu kuću, Pravoslavnu i Katoličku crkvu, Opštinsku upravu Novi Bečej, uživaće u tradicionalnoj muzici, pesmi i igri folklornih ansambala.

Poslednjeg, devetog dana OMLADINSKE RAZMENE svi učesnici će organizovano boraviti u Novom Sadu - Omladinskoj prestonici Evrope 2019. i Evropskoj prestonici kulture 2021, gde će osim razgledanja arhitekture, fotografisanja, posete muzejima, sastanka i razgovora sa građanima Novog Sada, posete Skupštini Autonomne Pokrajine i poseta Petrovaradinskoj tvrđavi (Gradski muzej i Katakombe), realizovati i sastanak sa organizatorima OPENS2019.

Na kraju, svi učesnici omladinske razmene dobiće YOUTHPASS - dokument Evropske Unije za priznavanje ishoda učenja mladih i rada osoba koje rade s mladima.

Tekst i foto: Gordana Bjelajac

Pogledajte još