Ljajić: Neuhranjeno 150.000 dece

BEOGRAD, 01. oktobar 2007. (FoNet) - Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je, po podacima UNICEF, 150.000 dece u Srbiji nauhranjeno.

Ljajić je na konferenciji za novinare, povodom početka Dečje nedelje, rekao da 46 odsto romske dece nema obrok svaki dan, dok je situacija sa obrazovanjem Roma katastrofalna.

Prema rečima Ljajića 78 odsto romske dece ne završi osnovnu školu.

Ljajić je istakao da se u Srbiji samo 3,5 odsto iz bruto nacionalnog proizvoda izdvaja za obrazovanje, što je najniže u regionu.

On je naglasio da je puno učinjeno u oblasti zakonske regulative, a da je 2004. godine usvojen Nacionalni plan akcije za decu, kojim su definisani osnovni prioriteti u odnosu države prema deci.

Prema rečima Ljajića prioriteti, koji proističu iz tog dokumenta, su smanjenje siromaštva, kvalitetno obrazovanje za svu decu, bolje zdravlje, unapređenje prava dece ometene u razvoju, unapređenje prava dece bez roditeljskog staranja i zaštita dece od zlostavljanja, zanemarivanja, iskorišćavanja i nasilja.

Ljajić je istakao da bi do kraja godine trebalo usvojiti antidiskriminacioni zakon, kojim će se sankcionisati svaki oblik diskriminacije u Srbiji, i zakon o zaštitniku dece.

"To će biti pravni i praktični osnovi za unapređenje položaja dece, ali jedno su zakoni, a drugo je praksa i život. Predstoji nam teška i naporna borba da sve ono što je sadržano u tim zakonima bude implementiramo", zaključio je Ljajić.

Pogledajte još