Pronalazač traži pomoć da zaštiti patent

BEOGRAD, 28. septembra 2010. (Beta) - Pronalazač novog tipa klipne turbine Živoslav Milovanović zatražio je u utorak pomoć kako bi i u inostranstvu registrovao patent i zaštitio pravo na proizvodnju višenamenske mašine koju je izumeo.

Milovanović je agenciji Beta rekao da 1. oktobra ističe rok za uplatu taksi u vrednosti od 30.000 evra kako bi zaštitio svoj proizvod. Tog dana ističe 30 meseci otkako je nadležnom međunarodnom telu u Ženevi prijavio patent i ako ne uplati taksu svako će moći da koristi njegovu inovaciju i proizvodi mašine identične onoj koju je izumeo.

Milovanović je u Srbiji zaštitio patent široke primene koji se može koristiti kao vakuum pumpa, turbina, kompresor i motor u razlicitim vrstama industrije i sam započeo proizvodnju. Pronalazač je Beti rekao da je, ukoliko bude ponuda za saradnju od nekih kooperantskih firmi, spreman da ih prihvati.

Milovanović je pomoć za međunarodnu registraciju patenta zatražio od Ministarstva nauke i Privredne komore Srbije. Potparol Privredne komore Srbije Ivan Jakšić rekao je Beti da Komora nema novac za te namene a da će materijalna pomoć pronalazaču verovatno biti pružena od strane Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, ali tek po realizaciji projekta.

Pogledajte još