ČILE PREBUKIRAN: Pomračenje Sunca određuje turističke destinacije

Za savremene turiste, decenijama popularne turističke destinacije, kao što su Venecija, Barselona ili Pariz, više nisu u žiži interesovanja. Posetioci sada traže nešto potpuno drugačije. Recimo – totalno pomračenje Sunca.

Reklo bi se, pomračenje Sunca – pa šta? Obična prirodna pojava. Dok se nisu umešali sposobni preduzetnici koji su shvatili da su današnji turisti željni da upoznaju meštane, vide i dožive nešto autentično.

Pomračenje Sunca, najavljeno za 2. juli, već je izazvalo turistički bum. Zbog čistog neba, teritorija severnog Čilea, jedna je od najboljih lokacija na svetu za posmatranje astronomskih fenomena.

- Imamo dve oblasti interesovanja. Naučnici žele da, posmatrajući Sunce, izvrše merenja, kao i kako se po Ajnštajnovoj opštoj teoriji relativiteta, svetlost Sunca krivi zbog gravitacije. Proučava se i fenomen korone, koja se vidi samo tokom pomračenja. Taj deo atmosfere oscilira oko Sunca na nekoliko miliona stepeni, i način na koji se zagreva nije dobro proučen - objasnio je Ivo Savijan iz Opservatorije "La Sila" u Čileu.

U regionu Kokimbo, hotelske sobe i avio-karte mesecima su rasprodate. Očekuje se oko 400.000 posetilaca.

- Ljudi su poludeli. Sve je već rezervisano, sve kasni, sve se fokusira na pomračenje - kaže jedna Čileanka.

U ovim krajevima, poslednje totalno pomračenje Sunca dogodilo se pre pola milenijuma. Do narednog, proteći će još 200 godina.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još