Beograd je "pogledao oko sebe" i pokazao zelenu stranu

Odmah nakon što je najavljen početak ekološke kampanje „Pogledaj oko sebe“ koju pokreću Ministarstvo za evropske integracije i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, prešlo se sa reči na dela. Savski kej je očišćen zahvaljujući akciji pod nazivom “Trash challenge”, zaposlenima u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji, predstavnicima ambasada zemalja članica Evropske unije, volonterima sa Filološkog fakulteta, udruženja, nevladinih organizacija i građana.

Uz prisustvo Nj. E. Sema Fabricija, ambasadora i šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Gorana Trivana, ministara zaštite životne sredine i Zorana Radojčića, gradonačelnika Beograda, u belim majicama volonteri su se podelili u tri grupe, koje su skupa brojale oko 200 učesnika. Zajedničkim snagama i uprkos velikoj vrućini, očistili su deo Savskog keja, odnosno šetalište i priobalje reke Save iza blokova 45 i 70. U ovoj akciji takođe su učestvovali i ambasador Finske Kimo Lahdevirta, ambasador Danske Andres Hougard, ambasador Austrije Nikolaus Luteroti, predstavnici Evropske komisije iz Brisela, predstavnici Grčke, Švedske, Španije, Francuske i Nemačke.

Iako je „Pogledaj oko sebe“ prva kampanja za zaštitu životne sredine koju Vlada Republike Srbije realizuje zajedno sa Evropskom unijom, partnerstvo je dugoročno i uspešno. Naime, Evropska unija je u proteklih 19 godina donirala 402 miliona evra u sektor zaštite životne sredine, omogućavajući bolji i zdraviji život za građane.

- Ova inicijativa je bila izuzetno dobra i zabavna, jer pored toga što smo se družili, učinili smo nešto veoma korisno i možemo da budemo ponosni na rezultate našeg rada. Zaštita životne sredine je kompleksna oblast i potrebno je preuzeti mnogo mera i akcija, a reč je o dugoročnom pristupu. U proteklih 40 godina, Evropska unija je uspostavila „zlatni“ standard po pitanju zaštite životne sredine tako što je donela ogroman broj direktiva i zakona, kako bi ceo prostor Evrope bio bolji za život. Dugi niz godina sarađujemo sa Vladom Srbije kako bi se taj standard primenio i ovde - rekao je Nj. E. Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i dodao da su pojedini učesnici došli čak iz Brisela da učestvuju u današnjoj akciji.

Kako bi bila što efektivnija, delotvornija i dalekosežnija, kampanja „Pogledaj oko sebe“ biće sprovedena u sinergiji sa mnogobrojnim organizacijama, institucijama i gradovima, a tokom njenog trajanja biće organizovani i „Zeleni dani“ i izložbe u Užicu, Šapcu i Subotici, kao i događaji u prestonici Srbije. Prvi na listi ovakvih događaja su debata „Hajde da pričamo o životnoj sredini“ koja je održana u EU Info centru, kao i današnji “Trash challenge”, povodom koje ministar Trivan nije krio oduševljenje.

- Ne postoji patner koji nam je bliži od Evropske unije kada je u pitanju zaštita životne sredine. Najviša zelena zastava u svetu, podignuta na najviši jarbol životne sredine, jeste zastava koju drži Evropska unija. Za nas je najvažnije da je Evropska unija naš komšija, a najbolje se uči upravo od komšije. Naše nasleđe u kvalitetu i stanju životne sredine nije dobro zbog svih mogućih tehnoloških revolucija koje smo prošli. Međutim, želimo da preskočimo to kašnjenje koje imamo za Evropskom unijom, a to možemo da uradimo samo uz pomoć ovih dobrih ljudi i zemalja koji nam pomažu bez ikakvog kompleksa. Ova vrsta saradnje nema cenu - naveo je ministar Trivan.

Kampanja „Pogledaj oko sebe“ ima za cilj da, kroz brojne ekološke projekte sa različitim zainteresovanim stranama, promoviše značaj zaštite životne sredine, podigne svest i pokrene na akciju građane, zajednice i institucije da se angažuju i postanu aktivni u zaštiti životnog okruženja u lokalnim zajednicama širom Srbije. Podrška akciji, odnosno kampanji došla je i od gradonačelnika Beograda Zorana Radojčića.

- Najbolje se pokazuje i uči kroz primer. Danas dajemo svoj doprinos čistijem Beogradu, ali i dizanju svesti da je neophodno voditi računa o čistoći grada. Onoliko đubreta koliko jedan čovek može da napravi, ne mogu dvadeset njih da očiste. Moramo da učinimo sve da naš Beograd bude lepši i bolji. Jedan od glavnih pravaca u kojem će se ovaj grad razvijati jeste da bude čistiji i zeleniji, jer količina otpada koju imamo oko reke pokazuje da moramo odgovornije da se ponašamo, a Evropska unija je odličan primer koji treba da sledimo - naglasio je gradonačelnik Radojčić.

Kamion koji je bio pun prikupljenog i segmentiranog otpada, kese je odneo u centar za reciklažu JKP „Gradska čistoća“. Takođe, učesnici su iskoristili ovu priliku da pozovu ostale gradove širom Srbije da im se pridruže u ekološkom izazovu prikupljanja smeća.

Foto: Promo

Pogledajte još