Engleska štampa hvali Fabijanskog

BEOGRAD, 29. septembra 2010. (Beta) - Engleska štampa puna je hvale za golmana Arsenala Lukaša Fabijanskog, koji je pomogao svom timu da u gostima pobedi Partizan sa 3:1 u fudbalskoj Ligi šampiona.

Kao i obično, naslovi engleskih novina puni su igara reči, ali skoro svi ističu rezervnog golmana i njegov odbranjeni penal na nastupu u Beogradu.

"Srećnijanski (Happy Anski) je junak Tobdžija" naslov je u tabloidu San.

"Lukaš Fabijanski uradio je nemoguće dok je postao golmanski junak Arsenala u sinoćnoj pobedi. Poljak, koga su zvali Lepršavo rukijanski (Flappy Handski), odbranio je penal u završnici i tako zapečatio uzbudljivu pobedu u Beogradu", navodi list.

Izveštač lista bio je oduševljen utakmicom i atmosferom u Beogradu, a iskoristio je i nestanak struje i nedostatak svetla za metaforu o povratku Arsenala na pobedničke staze posle poraza u prvenstvu.

"Svetla su se u početku ugasila za Arsenal, ali njihove evropske nade i dalje blistavo sijaju...Opaka i sumorna atmosfera u srpskoj prestonici donela je nekoliko otkaza reflektora pre početka. Ali, 'Tobdžije' Arsena Vengera izašli su iz senke i pobedili su u zapanjujućem meču u kome su viđena četiri gola i odbranjena dva penala", navodi list.

Ugledni Gardijan navodi da je Arsenal na najbolji način pokazao kritičarima da može da pobeđuje i kada je teško i kada za ekipu ne igraju najbolji igrači.

"Zloslutnici su tvrdili da držanje Fabijanskog na golu u timu bez Seska Fabregasa predstavlja recept za propast u najneprijateljskoj
atmosferi u Ligi šampiona. Ali, Vengerovi mladi igrači izneli su na kraju trijumf koji skoro da deluje rutinski, a Fabijanski je čak I odbranio penal u završnici", navodi Gardijan.

"Iako im je retko dozvoljeno da pokažu svoje puno umeće u dodavanju, igrači Arsenala odbili su da budu silom naterani na kontrolu i, pošto su preživeli trapavi početak, zasluženo pobedili", ocenio je list.

Telegraf je takođe posvetio veliku pažnju Fabijanskom navodeći da je "Venger dugo zastupao ideju Fabijanskog, uprkos brojnim kiksevima, i na kraju je prošla noć pokazala da je bio u pravu".

List navodi tok meča i na kraju piše da je završnica mogla da bude i neizvesna da Fabijanski nije odbranio penal i zaustavio stopodstotnu priliku Ivice Ilieva.

Dejli mejl uveliko se igrao prezimenom Fabijanskog, pošto prva tri slova njegovog prezimena, "fab", u engleskom žargonu označavaju nešto sjajno, koristeći skraćenicu od prideva "fabulous".

"Fab za Tobdžije! Rezervni golman bio zvezda Arsena Vengera kad je Arsenal konačno pobedio u gostima", navodi Dejli mejl.

"Svetla su se ugasila Arsenu Vengeru pre početka utakmice na stadionu Partizana. Na kraju utakmice, međutim, trener Arsenala video je zrake sunca", naveo je list.

Dejli mejl piše da je Partizan dosuđenim penalom "dobio infuziju, ali nije bio ni blizu da postigne drugi gol", ali je i jedan od retkih koji prenosi da je Maruan Šamak simulirao prekršaj za penal.

"Ponovljeni snimak pokazao je da je napadač pao pod startom Marka Jovanovića, zbog čega je štoper dobio crveni karton. Na stadionu je, međutim, delovalo da je kontakt postojao", piše list.

Independent navodi da je Arsenal odigrao tešku utakmicu i da je "morao mnogo da se potrudi" da bi pobedio, "uprkos očiglednoj nadmoći".

 

Pogledajte još