Suzana Paunović: Vlada posvećena borbi protiv nasilja nad starijim osobama

- Zaštita starijih osoba od nasilja i adekvatno kažnjavanje nasilnika predstavljaju imperativ društvene odgovornosti svake države. Da bismo unapredili položaj starijih osoba ali i ostalih osetljivih društvenih grupa, neophodno je da se princip poštovanja, različitosti, tolerancije i nenasilja dodatno približi svim građanima. Posebno je važno da on postane model ponašanja i delovanja mladih ljudi, jer samo tako možemo unaprediti međugeneracijsku solidarnost - istakla je Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava na događaju koji je održan u Sremskoj Mitrovici povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama.

Događaj je organizovan pod sloganom „Nasilje NE – međugeneracijska solidarnost DA!“

- Vlada Srbije prepoznala je važnost borbe protiv nasilja nad starijim osobama u našem društvu, i na ovaj način želi da skrene pažnju javnosti na nasilje i zanemarivanje sa kojima se suočavaju naši najstariji građani, i da borba protiv nasilja nikada ne sme stati - istakla je Paunović.

Paunović je navela da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je stupio na snagu u junu 2017. godine, doprineo boljoj i efikasnijoj zaštiti svih žrtava nasilja u porodici, pa i starijih osoba, ali i da na ovom polju još uvek imaš posla.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da naši stari sugrađani često skrivaju nasilje, jer se nadaju da se nasilje neće ponoviti ili se boje da ga prijave.

Paunovićeva dodaje da je prihvatanje činjenice da je upravo član porodice nasilnik najveći problem kod suočavanja starijih sa nasiljem, ali i da upravo zbog toga ne smemo da ćutimo kada primetimo da ovakav vid nasilja postoji.

Podaci pokazuju da su u porodičnom nasilju u 2018. godini ubijene 33 žene, od kojih su njih devet bile starije.

Ubice su u pet slučajeva bila njihova deca, u dva slučaja unuci, u dva slučaja bračni partneri, a u većini slučajeva, službama sistema zaštite žrtve nisu ranije prijavljivale nasilje, iako su ga trpele.

Pored Paunović, prisutnima su se obratili i Robert Čoban, direktor Color Press Grupe, prof. dr Ranko Raičević, predsednik društva neurologa, Nadežda Satarić, predsednica UO Udruženja građana “Snaga prijateljstva” – Amiti, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i grada Sremska Mitrovica.

U kalendaru Ujedinjenih nacija 15. jun označen je kao Dan borbe potiv nasilja nad starijim osobama. Srbija, kao i sve zemlje članice Ujedinjenih nacija, svake godine obeležava ovaj važan datum.

Istog dana, na istom mestu, održana je i sedma po redu tribina "Žene žive i na selu" o čemu više možete saznati OVDE.

Pogledajte još