Zdrava hrana štiti od raka

Zdrava ishrana može da vas sačuva od dobijanja raka, ali da li vam može pomoći da se borite sa kancerom ako vam je već ustanovljena dijagnoza?

Istraživanja su potvrdila da su ostajanje u formi, kontrola telesne težine i dijeta sa mnogo voća i povrća – dobre metode da smanjite rizik od raka debelog creva.

Međutim najnovija istraživanja su ustanovila da zdrava hrana takođe može da pomogne onima koji su već oboleli i leče se od opakog oboljenja debelog creva. Lekari su pratili 1000 takvih pacijenata tokom pet godina. Praćeno je kakvu vrstu hrane jedu i koliko često konzumiraju hranu sa dosta masti, poput crvenog mesa ili sladoleda.

Ljudi koji su se uglavnom hranili "zapadnjačkom hranom" – dosta mesa, masti i slatkiša – imali su tri puta veće šanse da im se bolest povrati i dva puta veće šanse da umru nego osobe koje su jele niskokaloričnu hranu sa dosta voća i povrća.

Analizama je otkriveno da nije važno da li su pacijenti mršavi, fizički aktivni ili su primali najbolji tretman – oni koji su jelu zapadnjačku hranu uvek su bili u lošijoj situaciji. Stručnjaci zato preporučuju da svi oboleli od raka treba da se okrenu niskokaloričnoj hrani i povrću kako bi povećali šanse za izlečenje.

(Boston, FoNet)

Pogledajte još