Početak Parainspired! projekta obeležen konferencijom u Inđiji

U Skupštini opštine Inđija održana je otvarajuća konferencija evropskog projekta "Socijalna intergracija kroz parasport – Parainspired!" na kojoj su govorili Vladimir Batez, Pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Vladimir Gak, predsednik Opštine Inđija, Jasmin Hodžić, predstavnik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i Vidosava Enderić, direktorka Fonda "Evropski poslovi" AP Vojvodine.

Goste je pozdravio domaćin skupa, gospodin Gak, ispred Opštine Inđija, koji je izrazio nadu da će ovaj projekat iznedriti neke nove paraolimpijce koji će sa ponosom predstavljati Republiku Srbiju na budućim svetskim i evropskim takmičenjima. Ispred partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine, prisutnima se obratio Jasmin Hodžić koji je pozvao na kreiranje novih partnerstava i novih projekata u oblasti sporta, a svoje izlaganje je završio sa sloganom projekta rečima "Inspirišite sebe, inspirišite druge oko sebe".

- Ovaj projekat je, pre svega, proistekao kao odgovor na stvarne potrebe sportista sa invaliditetom, ali ovaj projekat nije samo njihov. Ovaj projekat je naš. Ovaj projekat je naš zajednički pokušaj da osobama sa invaliditetom olakšamo ostvarenje ciljeva koje su sebi postavili, a sa druge strane prilika da se i mi aktivnije uključimo, kao društvo, u promociju uspeha osoba sa invaliditetom u sportu i svim drugim sferama, da ponudimo razumevanje i pomoć, da omogućimo jednake mogućnosti za sve, bez obzira na različite startne pozicije koje nam je život nametnuo - navela je direktorka Enderić u svom obraćanju.

Uvodno obraćanje je zaključio Vladimir Batez, Pokrajinski sekretar za sport i omladinu, koji je izrazio posebnu zahvalnost našim paraolimpijcima, Zlatku Кesleru, selektoru paraolimpijske stonoteniske reprezentacije i potpredsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije i Borislavi Perić-Ranković, reprezentativki Srbije u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom koja je osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama, Svetskom i Evropskom prvenstvu.

Naši istaknuti paraolimpijci su prisutnima pokušali iz ličnog iskustva da približe koji su to problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom kada žele da počnu da se bave sportom, kao i koja su bila njihova iskustva u bavljenju sportom pre nego što ste se upustili u profesionalne vode. O značaju saradnje sa drugim državama, u ovom slučaju sa partnerima iz Bosne i Hercegovine, govorio je Zlatko Кesler u svojstvu potpredsednika Paraolimpijskog komiteta Srbije. Borislava Perić-Ranković je istakla da je potrebno mnogo truda, rada i znoja kako bi se ostvarili vrhunski rezultati u sportu, ali da je podrška okruženja i institucija veoma značajna na tom putu.

Projekat "Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!" finansira se sredstvima Evropske unije u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020 uz podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine. Sredstva namenjena za sprovođenje projekta iznose 263.914,43 evra, Evropska unija kofinansira u iznosu od 224.327,27 evra. Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU) Republike Srbije.

Projekat zajedno sprovode Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu Autonomne pokrajine Vojvodine, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Fond "Evropski poslovi" Autonomne pokraijne Vojvodine i Opština Inđija.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još