Digitalne menjačnice xCalibra: Od danas se kriptovalute mogu kupovati dinarima

Od danas se kriptovalute širom sveta mogu kupovati i dinarima, putem digitalne platforme za elektronsku trgovinu kriptovalutama xCalibra, koja je počela s radom u Srbiji.

Osnivač i direktor xCalibra digitalnih menjačnica Stiven Kajns kaže da je Srbija prepoznata kao perspektivno tržište zbog čega je odlučeno da dinar bude prva valuta na menjačnici kojom će kriptovalute moći da se kupuju direktno.

- U Srbiju nas je privukla snažna razvojna zajednica i podrška vlade digitalizaciji. Srbija se pridržava globalnih finansijskih standarda i istovremeno ostaje fleksibilna za prihvatanje inovacija. Otvaranjem ove menjačnice omogući će se veća dostupnost digitalnih valuta u Srbiji i smanjiti troškovi srpskim korisnicima - rekao je Kajns.

On veruje da će blokčejn (blockchain) tehnologija uticati na naše živote na isti način na koji su pametni telefoni i Internet promenili našu svakodnevicu, čemu naročito doprinosi, kako kaže, program digitalizacije Vlade Srbije.

- Srbija ima priliku da bude lider sa svojim snažnim razvojnim veštinama i vladinom podrškom za digitalizaciju. xCalibra želi da pomogne srpskoj zajednici da bude aktivni deo avangarde razvoja blockchaina, podstičući programere u proizvodnji digitalnih sredstava koja pomažu ekonomiji - poručio je Kajns.

Nikola Mićić, direktor firme Berzex, koja se bavi platnim sistemom i omogućava kupovinu i prodaju kriptovaluta dinarima, bez posrednika u transakciji, kao strateški partner menjačnice xCalibra, smatra da Srbija ima potencijal da postane vodeći hub za ovakav vid poslovanja u ovom delu Evrope.

- Ovim putem pozdravljam nastojanja da se donese regulativa, koja je već u proceduri Komisije za hartije od vrednosti Srbije, koja nastoji da uvede zakonske okvire u vezi sa blockhcain i kripto projektima. Na ovaj način, moći ćemo da privučemo investicije, koji sve više idu ka blockchain tehnologiji i kriptovalutama, ali i da stimulišemo srpske preduzetnike da razvijaju svoji biznis u ovoj sferi - rekao je Mićić.

Digitalnu platformu xCalibra više od godinu dana razvijalo je nekoliko blockchain kompanija, među kojima je najznačajniji srpski start-up "Balkaneum". Za sada se na ovoj digitalnoj menjačnici može trgovati kriptovalutama Bitcoin i Ethereum, kao i SafexCash i SafexToken, digitalne valute koje se razvijaju u Srbiji. U skorijoj budućnosti očekuje se listiranje i novih kritpovaluta čiji projekti imaju svetski potencijal i inovativnu tehnologiju.

Ova menjačnica osmišljena je svizijom da postane vodeća platforma za trgovinu digitalnim valutama u svetu, zbog čega je infrastruktura kreirana da podrži i institucionalne trgovce koji zahtevaju najviše performanse i standarde. Do kraja godine očekuje se desetine hiljada novih korisnika koji će putem ove menjačnice ući u svet kriptovaluta na jednostavan način.

Više informacija omenjačnici možete pronaći na sajtu xcalibra.com

Samoj menjačnici možete pristupiti na linku trade.xcalibra.com

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još