LAGUNA PREDSTAVLJA: "Knjiga od peska" - Horhe Luis Borhes

Foto: Promo/Laguna

Zbirka priča "Knjiga od peska" Horhea Luisa Borhesa, zajedno sa zbirkom "Alef" najznačajnija je i najpoznatija njegova zbirka, ujedno i poslednja objavljena za piščevog života.

"Knjiga od peska" sadrži trinaest nezaboravnih kratkih priča. To su fantastične pripovesti, snoviđenja, čak susreti sa sablasnim prikazama: sa svojim dvojnikom; sa Ulrikom, vitkom i svetlom, dalekim odjekom nordijske sage; sa starcem, bledim i ozbiljnim, koji dolazi iz budućnosti gde se uči umeće zaboravljanja. To su i susreti sa predmetima iz košmara, kao što je dijabolična knjiga od peska, koja nema ni početka ni kraja, ni središta ni reda, te svojom beskonačnošću remeti poredak stvarnosti.

Često nazivan ocem modernog latinoameričkog romana, bez koga dela Hulija Kortasara, Gabrijela Garsije Markesa, Karlosa Fuentesa i Marija Vargasa Ljose ne bi bila moguća, Borhes je kratku priču vratio je u oblast bajkovitog i začudnog iz kojeg je ona prvobitno i nastala.

Zbirku "Knjiga od peska" možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Izvor: Promo
Foto: Laguna/Promo

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.