Tadić na ustoličenju patrijarha Irineja

BEOGRAD, 29. septembra 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovaće ustoličenju patrijarha Irineja u Pećkoj Patrijaršiji 3. oktobra, saopštio je u sredu Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

"Sveti arhijerejski sinod u isto vreme obaveštava javnost da će Republika Srbija i njeni organi na svečanosti ustoličnja patrijarha srpskog Irineja biti u potpunosti reprezentovana u ličnosti njenog najvišeg predstvanika, predsednika Republike Borisa Tadića", navodi se u saopštenju.

Sinod je poručio pravoslavnim vernicima, ali i celokupnoj javnosti da je ustoličenje isključivo crkveni i duhovni čin od istorijskog značaja i da je nepoželjna bilo kakva politizacija tog događaja.

Kako se navodi u saopštenju, patrijarh Irinej i Sinod pozivaju sve članove Vlade Srbije, lidere političkih stranaka i druge istaknute političke ličnosti da u potpunosti poštuju dostojanstvo i duhovni karakter ovog događaja. Poziva se i na poštovanje sporazuma Sinoda sa međunarodnim organima na Kosovu, kako bi se i na taj način sprečila mogućnost bilo kakvih i bilo čijih provokacija.

Pogledajte još