MELEM ZA ORGANIZAM: Sedam razloga da breskve uvrstite u ishranu

Breskva je voće koje je bogato šećerom, voćnim kiselinama i karotinom, belančevinama, skrobom, mineralima i vitaminima. Lako se vari i savršen je čistač creva.

Ovo voće je pravi melem za organizam i zato ih uvrstite u svoju ishranu.

Vitamin A

Ovo voće je prepuno vitamina A, koji je ključan za zdravlje očiju i dobar vid. Vitamin A moćan antioksidans koji čuva deo ćelije oka koji je osetljiv na svetlost (retina ili mrežnica).

Vitamin C

Vitamin C koji se nalazi u breskvi štiti ćelije od slobodnih radikala, te neutrliše oštećene molekule.

Takođe, štiti kožu od preranog starenja, a utiče i na kasniju pojavu bora.

Jak imunitet

U vreme kada smo svi izloženi velikom stresu, veoma je bitno unositi dovoljno vitamina C. Osim što kožu čini mlađom i zdravom, jača imunitet i daje svu potrebnu snagu.

S obzirom na to da loša i neredovna ishrana i stres obaraju imunitet, svom organizmu ćete i te kako da pomognete konzumiranjem ovog voća.

Mršavljenje

Planiranje što unosimo u organizam je ključno svakom ko želi da mršavi. Umesto da posegnete za sladoledom ili čokoladom kad vas uhvati želja sa slatkišima, izaberite breskvu. Jedna breskva ima svega 60-ak kalorija, nema masnoća, a prepuna je vlakana.

Kardiovaskularni sistem

Zahvaljujući većoj količini vlakana koju sadrži, breskva pomaže u uklanjanju lošeg holesterola koji se nakuplja u organizmu, a bogata je i antioksidansima koji brane molekulama sala ulazak u krvotok.

S obzirom na to da ne sadrže nikakve zasićene masnoće, breskve su dobra ideja za svakodnevnu dijetu kakva se koristi za kardiovaskularno zdravlje.

Probava

Zahvaljujući vodi i vlaknima sprečavaju zatvor, a ishrana bogata breskvama pomaže u rešavanju svih negativnih materija koje se mogu sakupiti u telu i uzrokovati bol u želucu.

Osim toga, vlakna smanjuju rizik od raka debelog creva.

Antioksidansi

Različite upale mogu da uzrokuju niz zdravstvenih problema, od srčanih bolesti, raka, osteoporoze, artritisa, gojaznosti, pa do dijabetesa.

Antioksidansi koje sadrže breskve mogu da pomognu da smanjite upalu ili da vas potpuno prođe, a upravo su breskve za mnoge najukusniji izvor toliko korisnih antioksidanasa, kažu na 1mhealthtips.com.

Izvor: Stil.kurir.hr/24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.