Prve zvanične fotografije naslednika Kim Džong Ila

SEUL, 30. septembra 2010. (Beta-AP) - Vlasti autoritarne Severne Koreje u četvrtak su objavile prve zvanične fotografije Kim Džong Una, najmlađeg sina predsednika Kima Džong Ila, za kojeg se smatra da će naslediti oca na mestu vrhovnog vođe ove siromašne ali atomskim bombama naoružane zemlje.

Kim mlađi se može videti na grupnoj fotogafiji visokih zvaničnika Radničke partije Severne Koreje koja se pojavila na naslovnoj strani glavnog državnog lista "Rodong šinmun" - dva dana pošto je Partija završila svoj najveći skup u poslednjih 30 godina, i pošto je malo poznati Kim Đong Un "unapređen" u generala s četiri zvezdice.

U članku priloženom uz fotografiju navedena su imena ljudi sa slike koja je napravljena ispred Memorijalne palate Kumsusan u Pjongjangu, mestu gde počiva balsamovano telo osnivača komunističke Severne Koreje Kima Il Sunga. Njega je 1994. godine, nakon što je doživeo srčani udar, na mestu predsednika države nasledio sin, Kim Džong Il.

Skorašnje pominjanje Kim Džong Una u državnim medijima, a sada i objavljivanje njegove slike, potvrđuju ono što su mnogi analitičari ocenjivali: da je Kim mlađi "viđen" da nasledi oca i porodičnu vladavinu nad Severnom Korejom prenese u treću generaciju.

Pogledajte još