Održan prijem povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Slovenije

Ambasada Republike Slovenije obeležila je 28-godišnjicu Dana državnosti svečanim prijemom u hotelu "Metropol Palace". Proslavi je prisustvovalo nekoliko stotina zvanica, među kojima su bili predstavnici političkog i diplomatskog kora, crkveni velikodostojnici, kao i veliki broj gostiju iz srpskog javnog i kulturnog života.
U uvodnom izlaganju ambasador Republike Slovenije u Srbiji Nj.E. Iztok Jarc, je uputio reči podrške pridruživanju Srbije EU.

- Procedura ulaska ka EU za zemlju kandidata nikada nije jednostavna. Slovenija je uspešno završila svoj put u EU pre 15 godina; i sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo mnogo stekli u ovom periodu kao država i kao društvo; čak i više nego što se prvobitno očekivalo. Zato iskreno želimo da se Srbija brzo i uspešno pridruži EU porodici i trudimo se da je na tom putu podržimo - istakao je ambasador u uvodnom govoru.

Ambasador je takođe istakao da ohrabruje napredak dobre bilateralne saradnje dveju zemalja, posebno u oblasti ekonomije i politike. Ekonomska saradnja Srbije i Slovenije nedavno je obeležena rekordnom trgovinskom razmenom, koja je značajnom maržom premašila milijardu evra, kao i velikom dinamikom ulaganja u oba smera. Značajan potencijal za saradnju postoji i u drugim oblastima, pre svega u IT sektoru, poljoprivredi i razmeni znanja, na koje će pažnja biti umerena u narednom periodu.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Pogledajte još