Sutra se zatvara treći Ravno Selo Film Festival

Treći Ravno Selo Film Festival svečano će se zatvoriti sutra u 19:30 muzičkim programom i proglašenjem pobednika u tri kategorije: Zlatni klip za najbolji film festivala po izboru stručnog žirija, Zlatni klip za najbolji film po izboru publike i Zlatni klip za najbolji kratkometražni omladinski film. Zatim će biti prikazani filmovi "Taksi bluz" i "Poslednji Srbin u Hrvatskoj".

Drugog i trećeg dana Ravno Selo Film Festivala biće prikazana četiri filma u glavnom takmičarskom programu:
1. "Čovek koji je kupio mesec", reditelja Paola Zuke (Italija) 22. juna
2. "Između dana i noći", reditelja Andra Martinovića (Crna Gora) 22. Juna
3. "Taksi bluz" - Miroslava Stamatova (Srbija) 23. juna
4. "Poslednji Srbin u Hrvatskoj" - Predraga Ličine (Hrvatska i Srbija) 23. juna

Ove godine domaćin festivala je Akademija umetnosti Novi Sad, a njihovi gosti su kolege sa Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje. Tokom festivala će biti prikazani filmovi studenata ove dve akademije u takmičarskom programu za najbolji kratkometražni omladinski film:

FAKULTET DRAMSKIH UMJETNOSTI CETINJE

1. BARS, WALLS  (12') -  Režija: Sara Stijović
2. YOU DESERVE THE OCEAN  (14')  -  Režija: Tamara Kadović
3. PRASKOZORJE  (18') - Režija: Andrija Mugoša
4. TRAGOVI (15')  - Režija: Nikola Vučinić

AKADEMIJA UMETNOSTI NOVI SAD

5. ČELKAŠ (23') -  Režija: Ružica Anja Tadić
6. ŽELJNA SNA (15')  -  Režija: Aleksa Pantić
7. OSVETA  (10') - Režija: Mateja Đedović
8. ZALAZAK (7')  - Režija: Dušanka Belada

Festival dodelje dve nagrade za dugometražni debitantski film i jednu za kratkometražni omladinski film. Zlatni klip festivala za najbolji film je nagrada od 1.500 EUR, dok je nagrada za najbolji film po izboru publike 1.000 EUR. Na završnoj svečanosti biće dodeljen i Zlatni klip festivala za najbolji film u programu kratkometražnog omladinskog filma u iznosu od 500 EUR.

Žirijem glavnog takmičarskog programa predsedava Marijana Janković, glumica našeg porekla koja ima ozbiljnu karijeru u Danskoj (Pijavice, The House that Jack built Larsa von Trira), dok su ostali članovi Darko Bajić, reditelj i Aleksandar Protić, dizajner zvuka i producent.

Žiri publike je Maja Maraš, predsednica Aktiva žena Ravnog Sela, Veselin Crnovčić, sveštenik Ravnog Sela i Maja Milinić, direktorka osnovne škole Branko Radičević u Ravnom Selu.

Program zatvaranja vodiće Lora Đurović i Milan Kolak, dok će u muzičkom programu učestvovati glumci Pozorišta na Terazijama Dušan Svilar i Mirjana Matić.

Pored radionice Borisa Čakširana "Kostim na filmu" koja je održana juče uz izložbu istorijskih kostima našeg čuvenog kostimografa, danas i sutra biće održana još dva programa:
- Filmić – novosadska smotra mladalačkog filma koji vodi Lora Đurović (učesnici će tradicionalno biti nagrađeni i proglašen pobednik, čiji će film biti prikazan na zatvaranju festivala)
- Glumačka radionica Marijane Janković (čiji je debitanski kratki igrani film "Maja" pobedio na TRIBECA festivalu), kojoj će pristustvovati studenti Fakulteta Dramskih umetnosti sa Cetinja i Fakulteta umetnosti iz Novog Sada, koji su i domaćini)

Kao i svake predhodne i ove godine festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film.

Foto: Promo

Pogledajte još