I LEPOTA NA USTA ULAZI: Devet supernamirnica koje oporavljaju oštećenu kosu

Hrana koju unosimo u organizam se odražava na kosu koliko i na kožu, a srećom postoje "supernamirnice" koje pomažu da se i kosa koja je u najgorem stanju dovede u red.

Retke su srećnice koje nikad nisu poželele da im kosa nije tako tanka, masna, popucala, beživotna, razbarušena, retka, tvrda, ravna, kovrdžava... - lista nema kraja. Baš kao i kod brige o koži, i za lepu kosu treba nege i uloženog vremena, jer je dlaka pati zbog toga što je izlagana raznim hemikalijama, nečistoćama, tvrdoj vodi, zagađenom vazduhu, trpi usled unosa nezdrave hrane pune aditiva, nedostatka sna ili stresa.

Saznajte koje "supernamirnice" će pomoći da se kosa oporavi, da raste brže i bude jača:

Semenke bundeve

Ove semenke su bogate cinkom koji ubrzava deobu ćelija i nastanak keratina, proteina koji je ključan materijal od kojeg je građena dlaka. Poznato je da cink čuva boju kose i sprečava nastanak peruti, a može se naći i u sičivu, semenkama susamaa, leblebiji, jagnjetini...

Avokado

Avokado je odličan za rast i debljinu vlasi, jer je bogat bakrom koji pomaže u izgradnji kolagena i elastina u vlasi. Bakar je u većim količinama prisutan i u školjkama, žitaricama, tamno zelenom povrću poput spanaća i graška.

Jaja

Jaja ubrzavaju rast kose i pomažu da dlaka bude deblja, ali i čvršća. Puna su kombinacije proteina i biotina, a oba nutrijenta su odlična za zdravu kosu.

Riba

Ribe poput skuše, lososa i haringe su superhrana za kosu jer su bogate omega-3 masnim kiselinama. Losos je pun i D vitamina i proteina koji su zaslužni za jaču vlas i zdravo teme.

Borovnice

Pune su antioksidanasa koji čuvaju folikul od oštećenja, a vitamin C učestvuje u proizvodnji kolagena i apsorpciji gvožđa. I jedno i drugo ubrzava rast kose.

Krompir

Jedan krompir srednje veličine sadrži dovoljno beta karotena da se proizvede četiri puta više vitamina A nego što je čoveku potrebno u danu. Ako ga uvrstite u svakodnevni meni, kosa će vam biti zahvalna.

Spanać

Pun je vitamina A i C, folne kiseline i gvožđa. Zbog velike količine gvožđa pomaže da crvena krvna zrnca prenose kiseonik kroz telo. On zatim podstiče metabolizam koji utiče na rast kose i ispravljanje oštećenja unutar folikula.

Soja

Jedna je od najvažnijih namirnica za brži rast kose, jer je biljka bogata enzimima koji snažno deluju na njen rast.

Meso

Meso je izvor proteina koji su ključni za rast kose, a za dobar učinak na kosu je posebno važno redovno jesti crveno meso, koje je bogato i gvožđem.

Izvor: 24sata.hr.
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još