Rezolucija za veće poštovanje radnika imigranata

ŽENEVA, 30. septembra 2010. (Beta-AFP) - Savet UN za ljudska prava usvojio je u četvrtak u Ženevi konsenzusom rezoluciju kojom se poziva na veće poštovanje prava imigranata i ratifikaciju Međunarodne konvencije za zaštitu stranih radnika.

Zemlje domaćini "moraju da garantuju poštovanje ljudskih prava imigranata", rekao je meksički ambasador Huan Hose Karlos Kamačo, predstavljajući rezoluciju koju je podnela njegova zemlja u ime više zemalja Južna Amerike, uključujući Brazil, Argentinu, Venecuelu i Kolumbiju.

U dokumentu nije preciziran broj zemalja koje krše prava imigranata.

Podnošenje predloga rezolucije, koju je usvojilo 47 članica Saveta za ljudska prava, podržale su i Srbija, BiH, Turska, Liban i Filipini. U dokumentu je upozoreno na "zabrinjavajuć rast broj imigranata koji pokušavaju da pređu međunarodne granice bez odgovarakućih papira".

Rezolucijom se međunarodna zajednica poziva na ratifikaciju Međunarodne konvencije za zaštitu prava radnika imigranata, koja je stupila na snagu 2003. godine. Nijedna zapadna zemlja do danas nije potpisala ovu konvenciju.

Pogledajte još