Većina građana misli da je najbolje bilo u socijalizmu

BEOGRAD, 30. septembra 2010. (Beta) - Istraživanje o tome kako građani Srbije vide tranziciju iz socijalizma u kapitalizam pokazalo je da 81 odsto ispitanika misli da je bilo najbolje u vreme socijalizma, šest odsto tvrdi da je bilo najbolje u vreme Slobodana Miloševića 1990-ih, dok deset odsto misli da je danas najbolje.

Kako prenosi list Danas u izdanju za petak pod naslovom "Građani Srbije i dalje najviše cene Tita", istraživanje je obavljeno prošlog meseca na uzorku od 1.813 građana, u okviru projekta nemačke Fondacije "Fridrih Ebert", Centra za studije socijalne demokratije i Centra za slobodne izbore i demokratiju.

"Bravar je bio najbolji. Bio i ostao. Svi posle njega su daleko gori", jedan je od odgovora ispitanika u okviru istraživanja.

Ispitanici su životni standard u vreme socijalizma ocenili sa četvorkom, a u vreme Miloševića i današnji standard - dvojkom. Preciznije, rezultati pokazuju da je standard u vreme Miloševića ocenjen prosečnom ocenom 1,95, dok je vlast koja je došla nakon njega dobila ocenu 2,32. Da Srbijom trenutno vladaju kriminalci misli 23 odsto građana Srbije, a da vladaju predsednik države, vlada, Skupština i premijer misli 18 odsto njih.

Pogledajte još