Kina, Japan, Švajcarska: Zemlje s najvišim iznosom deviznih rezervi

U igri s visokim ulozima u međunarodnoj trgovini, držanje zaliha strane gotovine daje brojne opcije. Rezerve mogu pomoći u održavanju lokalne valute ili, čak, pružiti preko potrebno osiguranje u slučaju nacionalne ekonomske krize. A kada su rezerve velike, zemlja ih može iskoristiti za uticaj na međunarodne odnose.

HowMuch.net

Mapa sa sajta HowMuch.net prikazuje veličinu zemalja na svetskoj karti, na temelju njihovih deviznih rezervi, prema najnovijim podacima MMF-a.

Evo spiska top 10 zemalja - Kina je na vrhu sa solidnih 3,2 triliona dolara u rezervama:

HowMuch.net

Prvo što se može videti je da velike ekonomije, poput SAD i Evrope, nisu na spisku, zato što su američki dolar i evro, najčešće, rezervne valute koje se koriste u međunarodnim transakcijama. Kao rezultat toga, zemlje kao što su Sjedinjene Države ne moraju držati rezerve.

HowMuch.net

Zanimljivo je da japanski jen još uvek drži drugi najveći iznos deviznih rezervi (1,2 biliona dolara). To je, delimično, razlog što Japan svake godine šalje izvoz u inostranstvo u vrednosti od 605 milijardi dolara.

Zašto držati devizne rezerve? Državne rezerve dopuštaju zemlji da održava vrednost svoje domaće valute po fiksnoj stopi, zemlje s promenjivom valutom mogu otkupiti strane valute, kako bi smanjile vrednost svoje domaće valute.

Zatim, rezerve mogu pomoći u održavanju likvidnosti tokom ekonomske krize, pružiti poverenje stranim ulagačima, a daju i dodatno osiguranje za zadovoljavanje spoljnih obaveza plaćanja. Rezerve se mogu koristiti za finansiranje određenih sektora, kao što je izgradnja infrastrukture.

Autor: Nadlanu.com/N.O.
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još