Bombaš iz Kopenhagena rekao majci da je napravio glupost

KOPENHAGEN, 1. oktobra 2010. (Beta) - Čečen Lors Dukajev, uhapšen zbog sumnje da je 10. septembra ove godine izazvao eksploziju u hotelu Jorgensen u Kopenhagenu, rekao je svojoj majci Kisi Akajevoj da je napravio "glupost" i kategorički negirao da se radilo o samoubilačkoj akciji, piše danski dnevnik "Berlingske Tidende".

U intervuju za list Akajeva je izjavila da se videla sa sinom u policiji Kopenhagena, gde su je istražitelji ispitivali o njegovim putovanjima na više različitih destinacija u Nemačkoj i Belgiji, na koje je Dukajev išao sa svojim čečenskim prijateljima.

Policija je ranije saopštila da je, prema saznanjima iz istrage, Dukajev pokušavao da napravi pismo-bombu kada je u toaletu hotela ođeknula eksplozija u kojoj je on povređen. Meta napada trebalo je navodno da bude redakcija dnevnog lista Julands-Posten u Orhusu. Taj list je 2005. godine objavio 12 karikatura proroka Mohameda nakon čega je usledila serija napada na danske ambasade i firme u više islamskih zemalja.

Osumnjičeni Lors Doukajev (24) je po nacionalnosti Čečen koji već duži niz godina živi u Belgiji, gde se aktivno bavi boksom uprkos tome što je kao dečak u Čečeniji izgubio jednu nogu od kolena naniže i nosi protezu.

Pogledajte još