Mesi dobio Zlatnu kopačku

BARSELONA, 30. septembra 2010. (Beta-AP) - Argentinski fudbaler Lionel Mesi dobio je Zlatnu kopačku, nagradu koja se dodeljuje najboljem strelcu evropskih nacionalnih prvenstava.

Mesi je prošle sezone postigao 34 gola za Barselonu i pomogao ekipi da odbrani naslov prvaka Španije.

"Sve nagrade su posebne, ali zahvalnost za njih dugujem saigračima. Jednostavno se trudim da igram dobro i da najbolje što mogu pomognem mom timu i mom treneru", rekao je reprezentativac Argentine, koji je u novoj sezoni do sada postigao tri gola.

Mesi je uz Marka van Bastena i Kristijana Ronalda jedini fudbaler koji je osvojio sva tri najznačajnija individualna priznanja: Zlatnu kopačku, nagradu Svetske fudbalske federacije (FIFA) za najboljeg igrača godine i Zlatnu loptu za najboljeg igrača godine u Evropi.

Glavne rivale u trci za Zlatnom kopačkom prošle sezone imao je u Didijeu Drogbi iz Čelsija i napadaču Udinezea Antoniju di Nataleu, koji su postigli po 29 golova.

Urugvajac Luis Suares postigao je 35 pogodaka za Ajaks, ali se golovi u holandskom prvenstvu ne vrednuju koliko i oni u pet najvećih evropskih liga: engleskoj, francuskoj, nemačkoj, italijanskoj i španskoj.

Kapiten Barselone Karles Pujol istakao je da je Mesi zaslužio da bude proglašen za najboljeg strelca Evrope.

"On je najbolji na svetu, a pri tom je skroman. Svaki dan je sve bolji", rekao je Pujol.

Mesi nije uspeo da igru iz Barselone prenese na reprezentativni nivo, pa na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi nije postigao nijedan gol.

Zlatnu kopačku je kao član Barselone prethodno osvajao i Brazilac Ronaldo, koji je u sezoni 1996/1997. postigao takođe 34 gola.

Prestižno priznanje dodeljuje udruženje pisanih izdanja koje se bave fudbalom - Evropski sportski magazin.

Pogledajte još