Cvetković: Inflacija prema prognozi

Srpski ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je juče da se dosadašnja inflacija, koja je sada ispod sedam odsto, uklapa u njegovu prognozu da će ukupna inflacija ove godine iznositi maksimalno 8,5 procenata. Ukoliko bi u naredna tri meseca inflacija porasla za 0,5 ili čak za 0,6 odsto na kraju godine bi iznosila maksimalno 8,5 odsto, što je prilično dobar rezultat, kazao je Cvetković. 
On je objasnio da ukupna dosadašnja inflacija od 6,8 odsto ima dve komponente − jednu koja je posledica ekonomske politike i to je bazna inflacija, i drugu koja je posledica raznih faktora koji su van kontrole države i njenih obaveza da ispravi ranije stvorene disparitete. Inflacija, na koju utiče isključivo ekonomska politika, relativno je niska i verovatno će iznositi oko četiri ili 4,5 odsto, što je potpuno u granicama očekivanja, čak i Narodne banke Srbije, koja je početkom godine predvidela da će se kretati između četiri i osam odsto, precizirao je Cvetković. On je naveo da nije moguće prognozirati buduće događaje i da je moguć enormni skok cena nafte na svetskom tržištu, a da je otklanjanje dispariteta u vezi sa cenom struje odloženo za narednu godinu. 
Cvetković je rekao da je „čuo oba razloga“ za povećanje cena mleka, od kojih je jedan suša, a drugi monopolska situacija i dodao da postoje organi, pre svega antimonopolska komisija, koji o tome treba da se izjasne. Cvetković je rekao da je za to pitanje zadužena Narodna banka Srbije, koja je to prepustila tržištu. Ministar je naveo da, prema njegovim informacijama, centralna banka gotovo da uopšte ne interveniše na tržištu, dodajući da poslednjih dana i dalje jača dinar i da nema utisak da će biti „pomeranja tog odnosa“. („Pregled“)

Pogledajte još