OIK osuđuje knjigu sa karikaturama Muhameda

KOPENHAGEN, 2. oktobra 2010. (Beta) - Organizacija islamske konferencije osudila je izlazak knjige "Tiranija tišine" u kojoj je ponovo štampano 12 karikatura proroka Muhameda, čije je prvo objavljivanje u danskom dnevniku Julands-Posten 2005, izazvalo duboku krizu u odnosima Danske i islamskog sveta, prenosi portal avisen.dk.

"Knjiga sadrži zbirku ponižavajućih karikatura proroka Muhameda, objavljenih u Julands-Postenu 2005. godine, što je izazvalo osudu širom sveta i što je povredilo i ponizilo muslimane u celom svetu", napisala je Organizacija islamske konferencije u saopštenju.

Knjiga je izašla 30. septembra, tačno na petu godišnjicu od prvog objavljivanja karikatura, uprkos tome što je, kako navodi Organizacija, pisanim putem od danskog ministastva inostranih poslova traženo da se ne dozvoli izlazak knjige, piše avisen.dk.

Autor "Tiranije tišine" je Fleming Rose, urednik kulturne rubrike Julands-Postena, koji je najavljujući izlazak knjige rekao da ona ne govori samo o spornim karikaturama i krizi koju su one izazvale, već i o "granicama slobode govora na jednom principijelnom nivou".

Pogledajte još