Uz lepu haljinu - beba na umu

"Odeni se da bi zadivila" - glasi jedna maksima. "Odeni se da bi zatrudnela" - trebalo bi da glasi nova tačna maksima koja bi odražavala najnovije "trendove"

Jer, tvrde naučnici, žene izrazito vode računa o svojoj pojavi i odevanju kad se nalaze na vrhuncu perioda plodnosti.

Istražujući na grupi od 30 žena starih između 18 i 37 godina, profesor Marti Hejzelton sa saradnicima odlučio se za jednostavan eksperiment: načinili su po dve "stojeće" fotografije svake od žena - jednu koja je prikazuje neposredno pred ulazak u period ovulacije, kad je žena najplodnija, drugu koja je prikazuje u sredini menstrualnog ciklusa kad je najmanje plodna.

Fotografije su, zatim, pokazane dobrovoljcima koji žene nikada pre toga nisu nvideli i zatraženo je da, prema fotografiji, odrede koja od dve fotografije prikazuje ženu koja na svaki način želi da se dopadne - izveštava časopis Nju sajentist.

Potpuno neočekivano, dobrovoljci koji su se, gledajući fotografije, opredeljivali samo na osnovu odeće i šminke na ženama, u 59.9 odsto slučajeva pogodili su da su se za atraktivnu odeću, nakit i šminku odlučile žene na vrhuncu perioda plodnosti.

Do sada je bilo poznato da su ženke drugih primata jasno i nametljivo mužjacima pokazivale, gotovo "reklamirale", svoj period plodnosti ali ovaj eksperiment profesora Hejzeltona prvi put je pokazao da i žene, simbolično ali i jasno, odećom, nakitom, šminkom i koketnošću "oglašavaju" svoju plodnost.

Istraživačima je posebno zanimljiva bila činjenica da su sve žene u grupi koja je proučavana izjavile da imaju čvrstu i uspešno vezu sa muškarcima. Otkuda, onda, toliki trud da se odećom i šminkom skrene pažnja?

Možda je, ipak, u pitanju podsvesna želja da se dopadne - drugom muškarcu!

"Žene u fazi najveće plodnosti sklone su koketeriji s namerom da se dopadnu i drugom muškarcu a ne samo 'primarnom partneru'. A zašto je to tako, odgovor bi, najverovatnije, dalo dalje istraživanje šta u kom trenutku uslovljava ponašanje žene.

Jer, teško je tvrditi da koketeriju vodi namera za prevarom partnera, možda je ipak u pitanju tajna kako nas još uvek neotkrivene genetske razlike drže zajedno ali i udaljavju stalne partnere jedne od drugih kad neki od još uvek tajanstvenih genetskih kodova u ženi signalizira da bi - eventualni novi partner, možda, "obezbedio" bolje potomstvo - zaključio je profesor Hejzelton.

(Los Anđeles, 3. oktobar 2007. FoNet)

Pogledajte još