Koncert soprana Jovane Lazić sa gostima u Muzeju Narodnog pozorišta

Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu svoju 150. jubilarnu sezonu završio je koncertom iz ciklusa "Predstavljamo mlade“, održanom 28. juna s početkom u 18 časova. Koncert je održala sopran Jovana Lazić, sa svojim gostima, operskim pevačina Natašom Rašić (mecosopran) i Nikolom Mikićem (bariton), dok su kao muzička pratnja nastupili: Gorana Ćurguz (harfa), Maša Babić (klavir) i Marija Čubrilo Družijanić (klavir).

Na repertoaru su bili stari italijanski majstori, numere iz Diznijevih crtanih filmova, dueti, odnosno raznolik I zanimljiv repertoar - Britn, Mocart, Ofenbah, koji je pokazao da muzika ne poznaje različitost I da je univerzalna.

Jovana Lazić se već dugi niz godina bavi pevanjem, dugogodišnji je član VIS Nebograd, učesnica je mnogih umetničkih projekata koji promovišu inkluziju. Poslednje dve godine pohađa časove solo pevanja kod prvakinje Opere Narodnog pozorišta, Nataše Jović – Trivić. Ovo je njen prvi solistički koncert.

Koncert je realizovala muzičko-opersko–teatarska organizacija MOTO, koja je tokom 2018. godine veoma uspešno sprovela projekat „Inkluzivni klub – Dar različitosti” koji se pokazao izuzetno značajnim za uključivanje dece i mladih sa različitim smetnjama u razvoju u kulturni i društveni život.

Jovana Lazić, rođena je 11. januara 1996. godine u Beogradu. Još kao jako mala, pokazala je sklonost ka muzici, posebno pevanju. U periodu između druge i treće godine života, dijagnostikovan je autizam, kao razvojni poremećaj, ali je to nije omelo u daljem napredovanju, sazrevanju i izražavanju kroz muziku. Dugogodišnji je član VIS Nebograd, koji čine osobe sa smetnjama u razvoju i profesionalni muzičari. Kao deo grupe ili samostalno imala je prilike da bude uključena u mnoge umetničke projekte koji promovišu inkluziju. Jedna je od dobitnika Godišnje nagrade grada Beograda u oblasti umetnosti stvaralaštva mladih, za ulogu u inkluzivnom mjuziklu „Čarobno putovanje“, u režiji Đorđa Makarevića. Takođe, nekoliko godina unazad nastupa i na raznim festivalima, kao što su „Art zona za sve“, BUNT festival, zatim kao gost – solista na koncertima Ansambla KOLO. U poslednje dve godine pohađa časove solo pevanja kod prvakinje Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Nataše Jović – Trivić.

Autor: Maja Mišković

Pogledajte još