NISU DOVOLJNO SPECIFIČNE: "Adidasove" tri pruge izgubile spor na sudu

Evropski sud doneo je presudu protiv nemačkog proizvođača sportske opreme "Adidas" u dugotrajnom sporu oko logotipa s tri pruge, zaključivši da nije dovoljno specifičan da bi zaslužio pravnu zaštitu.

Zavod za intelektualnu svojinu Evropske unije (EUIPO), 2014. godine, registrovao je "Adidasovu" robnu oznaku od tri paralelne crne pruge na beloj pozadini. Odluka je poništena dve godine kasnije zbog prigovora koji je uložio belgijski proizvođač "Shoe Branding Europe".

Inače, ove dve kompanije se već godinama spore oko logotipa sa prugama, jer su Belgijanci želeli da koriste oznaku sa dve pruge. "Adidas" se žalio na odluku Zavoda za intelektualnu svojinu, ali je Evropski sud presudio da "žig nije shematski prikaz niza elemenata koji se pojavljuju u pravilnim razmacima, već obična figurativna oznaka".

Logotip sa tri trake prvi put je registrovao osnivač "Adidasa", Adi Dasler, na fudbalskoj čizmi 18. avgusta 1949. godine. Sud smatra da nisu uspeli da dokažu da kada vide tri pruge na odeći, obući ili štitniku, potrošači odmah povezuju takve proizvode s "Adidasom".

Ova presuda je neobičan gubitak za kompaniju koja je stekla reputaciju agresivnih parničara među konkurentima i modnim dizajnerima, jer su tužili svakoga ko je u svojim kolekcijama pokušao da koristi pruge.

Njujorški dizajner Tom Brauni bio je primoran da u svojoj liniji sivih odela poveća broj pruga sa tri na četiri pošto ga je "Adidas" tužio za povredu autorstva. Takođe, na meti je bio i brend obuće "Skečers", koji je na kraju podneo protivtužbu krajem 2018. godine.

Pre objave presude, zastupnici "Adidasa" naglasili su da se konkretni predmet odnosi samo na jednu verziju logotipa s tri pruge. Ova presuda neće uticati na opsežnu zaštitu drugih oblika logoa s tri pruge kroz institut robnog žiga.

Kompaniji "Adidas" na raspolaganju stoji samo još mogućnost žalbe Evropskom sudu pravde.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.