Patrijarh svečano ustoličen u Pećkoj patrijaršiji

PEĆ, 3. oktobra 2010. (Beta) - Patrijarh srpski Irinej, 45. poglavar Srpske pravoslavne crkve, svečano je uveden u tron patrijarha u Pećkoj patrijaršiji u nedelju oko 13.50.

U tron vrhovnog poglavara patrijarha su uveli mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan.
Oni su mu uručilii panagiju arhiepiskopa (mala ikona koja se nosi na prsima), žezlo i belu panakamilavku (kapu).

Crkvenim zvonima i Svetom arhijerejskom liturgijum u hramu Sveti Apostoli u Pećkoj patrijaršiji, na Kosovu i Methiji, počela je ceremonija svečanog ustoličenja patrijarha srpskog Irineja na Svetosavski tron kao 45. vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Državu je na ustoličenju predstavljao predsednik Srbije Boris Tadić.

VAPAJ ZA KOSOVO

Upućujem vapaj moćnim faktorima sveta, u čijim rukama je sudbina Kosova i Metohije, da ne ogreše svoju dušu donošenjem rešenja po pitanju statusa srpske južne pokrajine, kojim bi srpski narod bio lišen vekovnog prava na svoju postojbinu, izjavio je danas patrijarh srpski Irinej, posle ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji.

 "Obraćam se, ne samo srpskom pravoslavnom narodu na Kosovu i Metohiji, nego i časnom albanskom narodu i svim ovdašnjim žiteljima, pozivamo ih na mir i zajedništvo, uvek utemeljno na božijoj i ljudskoj pravdi", rekao je patrijarh Irinej.

 Srpski narod nema drugu središnju državu, osim zemlje Srbije, u čijem sastavu je vekovima Kosovo i Metohija, naveo je patrijarh Irinej.

 "Ono ima dovoljno životnog prostora i mesta za suživot srpskog, albankog i drugih naroda. Ova dva naroda su vekovima živeli zajedno, zašto ne bi mogli i danas", zapitao je u besedi poglavar SPC.

 On smatra da vreme i prilike njegovog izbora i uvođenja u tron srpskih patrijarha u mnogo čemu imaju sličnosti sa vremenom i okolnostima u kojima je srpska crkva sa svojim narodom doživljavala i preživljavala teške i sudbonosne dane u istoriji.

 "Da podsetimo na nedavno vreme sveopšteg stradanja gotovo na svim prostorima nastanjenim našim narodom. Posledice tog stradanja su još prisutne i vidljive", ocenio je patrijarh Irinej.  Prema njegovim rečima, uništene su crkve i manastiri, spaljeni narodni domovi, narod proteran sa svojih vekovnih ognjišta i velikim delom raseljen širom sveta.

 "Kosovo i Metohija su danas bez stotina hiljada prognanog srpskog naroda, brišu se njegovi duhovni tragovi, istorijski koreni. Oni očekuju dan i mogućnost da se vrate svojim, iako porušenim i spaljenim domovima. Samo malobrojni i najhrabriji uspeli su da se vrate na svoja ognjišta", dodao je patrijarh Irinej.

 "Sa ovog svetog mesta, u ovom radosnom, bolnom trenutku upućujemo vapajni apel moćnim faktorima sveta, u čijim rukama je sudbina Kosova i Metohije, uz molitvu Gospodu, da ne ogreše svoju dušu donošenjem rešenja po pitanju statusa ove srpske južne pokrajine kojim bi srpski narod bio lišen vekovnog prava na svoju postojbinu, na svoje domove i svoj imetak na groblja svojih predaka i na svoje svetinje", zaključio je patrijarh Irinej.

 VERNICI I POLITIČARI

U porti manastira se uoči početka ceremonije okupilo nekoliko hiljada vernika, koji su organizovano pristigli iz drugih delova Kosova i Metohije, centralne Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Novinari iz domaćih i stranih medijskih kuća, njih oko 50, iz pres kutka šalju izveštaje putem interneta.

Uoči početka ceremonije ustoličenja u Pećku patrijaršiju su stigli poslanik Samostalne srpske demokratske stranke u Hrvatskom Saboru Milorad Pupovac, komandant Kfora Erhard Biler, šef Euleksa Iv de Kermabon i šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić i predstavnici diplomatskog kora.

Rusku pravoslavnu crkva predstavlja mitropolit Ilarion, Jerusalimsku patrijaršiju arhiepiskop Tefilaktos, Gruzijsku patrijaršiju mitropolit Gerasim, Rumunsku pravoslavnu crkvu mitropolit Irinej, Bugarsku pravoslavnu crkvu mitropolit Domentijan, poglavar Kiparske pravoslavne crkve Hrizostom, Grčku pravoslavnu crvku mitropolit Teologos, Albansku pravoslavnu ckrve mitropolit Ignacios, a prisutan je i predstavnik Poljske pravoslavne ckrve.

Ustoličenje prisustvuje i princ Aleksandar Karađorđević sa porodicom, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin, kao i funkcioner Ujedinjenih regiona Srbije Predrag Marković.

Ulaz u manastirski kompleks obezbeđuju italijanski vojnici u sastavu Kfora, a jedan od njih rekao je za agenciju Beta da nije bilo incidenata.

Italijanski vojnici vernike na ulazu u Patrijaršiju kontrolišu i detektorima za metal.

Patrijaršiju je nadletao i jedan helikopter.

 

Pogledajte još