U planu osvajanje još dva tržišta

Sertifikat potvrđuje da ovaj trgovinski lanac svojim potrošačima garantuje kvalitet prehrambenih proizvoda „od njive do trpeze“, a sebe je uvrstio u porodicu uspešnih evropskih firmi, koje upravljaju rizicima koji su u vezi sa bezbednošću prehrambenih proizvoda

Sertifikat za sisteme upravljanja kvalitetom, prema zahtevima standarda ISO 9001 i HACCP sistema, juče je uručen Kompaniji Delta Maxi, što znači da ovaj trgovinski lanac svojim potrošačima garantuje kvalitet prehrambenih proizvoda „od njive do trpeze“, a sebe je uvrstio u porodicu uspešnih evropskih firmi koje upravljaju rizicima koji su u vezi sa bezbednošću prehrambenih proizvoda. Uručujući ovaj sertifikat Fridrih Kuen−Belasi, zamenik generalnog direktora i član Upravnog odbora „Kvoliti Austrija“, istakao je da su do sada dodelili preko 9.100 sertifikata, obrazovali i usavršili preko 115 hiljada ljudi i da imaju preko 11 hiljada klijenata u više od 50 zemalja, ali da im je ovo prvi lanac maloprodaje. 

Nadežda Grujić, vodeća konsultantkinja „Bio Lab konsaltinga“ pohvalila je spremnost Delta Maxija, kao velike firme, da osigura zdravstvenu ispravnost prehrambenih proizvoda koje stavlja na svoje police. Prema njenim rečima na tom planu u „Delti“ je urađeno mnogo, ali da još ima puno posla koje treba uraditi, što će ovoj kompaniji omogućiti da bude još konkurentnija na evropskom tržištu. S obziom na to da u svetu zbog trovanja hranom umre oko milion ljudi, Grujićeva je podsetila da su svetske organizacije preopuručile da se zakonom predvidi obaveza uvođenja HAC− CP sistema i da Srbija takav zakon još nema tako da „Delta Maxi“ ide 30 koraka ispred drugih. Sličnu ocenu izrekao je i dr Slobodan Milosavljević, republički ministar poljoprivrede, precizirajući da je ovo značajan dan za sprsku privredu, odnosno posebno za poljoprivredu i trgovinu, budući da „Delta“ biznis maraton trči tempom sprintera i da je čitavih sto koraka ispred drugih. On je, između ostalog, podsetio da je u Srbiji između 250 i 300 kompanija u agraru usvojilo Hasap sistem, što je jako bitno da bi se povećao izvoz za koji je osim njega potrebna i dobra distribucija i ulazak naših proizvoda u maloprodajne lance u inostranstvu, što je najlakše učiniti preko domaćih firmi. Zato dr Milosavljević očekuje da će „Delta“ u narednom periodu intenzivirati osvajanje okolnih tržišta i na taj način omogućiti povećanje našeg izvoza i naravno smanjenje spoljnotrgovinskog deficita. 

Dragan Filipović, generalni direktor „Delta Maxija“, podsetio je da je ova kompanija letos napravila prvi iskorak u regionu kupovinom trgovinskog lanca „Tropiko“ u Republici Srpskoj i preuzimanjem bugarskog „Pikadilija“, a da je planirano da polovinom 2008. godine budu otvoreni i prvi objekti u Federaciji BiH. Do kraja ove godine „Delta“ će se naći na još dva tržišta u regionu o čemu se vode pregovori. Pre tri sedmice „Delta“ je osnovala firmu u Ukrajini i trebalo bi da u narednih godinu dana započne poslovanje na tom tržištu, kao grinfild investiciju. Do kraja meseca bi trebalo da budu kupljene još dve lokacija za izgradnju objekata u toj zemlji. Filipović je podsetio da su za 11 meseci uveli ovaj sistem i obučili i 50 internih revizora koji će se baviti kontrolom i koji će posećivati i „Deltine“ dobavljače, koji će biti rangirani i po kvalitetu svojih proizvoda.(„Pregled“)

Pogledajte još