Filmski festival u Sopotu: Večeras počinje 48. Sofest

Večeras počinje 48. Filmski festival u Sopotu - "Sofest" u organizaciji CEBEF-a i CZK Sopot - trajaće do 6. jula, a u takmičarskom programu biće prikazano 18 filmova.

Pod sloganom "Po jutru se dan poznaje", festival će odati zasluženo priznanje i počast reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću kome će biti uručena Nagrada za doprinos filmskoj umetnosti.

Biće organizovana specijalna projekcija njegovog filma "Jutro", kojim je, prema rečima umetničkog direktora "Sofesta" Aleksandra Avramovića, "ondašnja jugoslovenska kinematografija napravila prvi veliki korak u svet".

U galeriji Centra za kulturu Sopota biće postavljena izložba plakata njegovih filmova i fotografija Branka Belića, a na istom mestu će 5. jula biti organizovan panel na kome će o stvaralaštvu Puriše Đorđevića govoriti filmski znalci Srđan Vučinić, Radoslav Zelenović, Dejan Dabić i Jovan Marković.

Pored otvaranja izložbe "Po jutru se dan poznaje" i uručenja nagrade Đorđeviću, prvog dana festivala biće tradicionalni defile filmskih ekipa i gostiju u fijakerima, zatim nastupi Big benda RTS-a, grupe "Kal", KUD-a "Kosmaj" i Jelene Tomašević i projekcija filma "Šavovi" Miroslava Terzića.

Do 6. jula biće prikazani filmovi koji se, prema rečima Avramovića, odlikuju, tematskim i žanrovskim bogatstvom, kreativnom raznolikošću i među autorima i u glumačkim kreacijama.

- Na delu će biti smotra filmskih ostvarenja ex-Yu što je dragocena prilika za publiku da dobije uvid u tokove filmske industrije i njenom kvalitetu - rekao je Avramović.

U žiriju će biti filmski poslenik Radoslav Zelenović, glumica Jovana Gavrilović i filmski kritičar Dejan Dabić.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još