"Teritorije" Miloša Šobajića

Miloš Šobajić pripada drugoj generaciji naših umetnika koji su se školovali na beogradskoj likovnoj akademiji a svoju punu afirmaciju postigli živeći i radeći u Parizu.

Samostalna izložba slika, skulptura, instalacija i video radova ovog umetnika, naslovljena "Teritorije",  istovremeno je priređena u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", Galeriji ULUS i "Gete institutu". 

Na ovu manifestaciju, od velikog značaja za kulturu, došao je veliki broj uglednih gostiju i ljubitelja lepih umetnosti. Izložbu je u 19.00 časova, u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", svečano otvorio likovni kritičar Đorđe Kadijević,   govoreći probranim rečima o životu i delu umetnika . 

Miloš Šobajić je poslednji put izlagao u Beogradu 1994. godine. Od te do ove izložbe njegove teme su išle od kreveta, sobe, ulice sve do države - večita borba za teritorije. Izložba zatim ide u Kinu i biće to srpska muzika a ne zapadni proizvod sa ovih prostora. U oktobru Miloš priprema veliku izložbu u Moskvi sa više zlata, kraljevsko plave i vizantije u svojim slikama. 

I tako umetnik "osvaja" nove teritorie, a mi, na teritorijama ovih triju galerija zamišljamo stvaraoca kako, kako sam kaže, sedi u svojoj instalaciji i onoliko koliko budemo imali hrabrosti da se suočima s velikim pitanjima koja pokreće umetnikovo delo, imaćemo pravo da kažemo - bili smo na izložbi Miloša Šobajića.
Izložba je pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Srbije.

Dragan Kljajić

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.