Balans između glave i stomaka

Smejete se kada u stvari želite da plačete? Živeti, često znači nalaziti se između razuma i osećanja. Bečki psiholog Julia Umek otkriva kako da dođete do unutrašnje slobode

Svako od nas poznaje neprijatan osećaj kada ponašanje u nekoj situaciji nije u skladu sa onim što osećamo. Primera radi, možemo biti primorani da se pravimo kao da nismo besni, iako bes jedva možemo da obuzdamo ili da se smejemo kada bismo radije plakali. Kada uverenja i stavovi protivreče jedni drugima, nastaje osećaj napetosti, takozvana „kognitivna disonanca“ u psihologiji. Evo saveta kako da smanjite napetosti i unutrašnje protivrečnosti. 

„Velike stvari“ proizvode velike protivrečnosti  „Sve velike stvari su jednostavne i mnoge se mogu iskazati jednom jedinom rečju: sloboda, pravda, poštenje, dužnost, milost, nada“, rekao je Čerčil, i upravo te „velike stvari“ proizvode protivrečnosti i napetosti. 

Smisleno koristite energiju  Važno je da odlučite. Kada imate osećaj da ćete da „eksplodirate“ od besa zbog nepravde imate dve mogućnosti: da iskažete osećanja i da besnite i skačete, uz posledicu da sami sebi nanesete štetu gubljenjem posla, uvredom drugih itd. Druga i bolja mogućnost je da energiju besa iskoristite da suzbijete uzrok besa. 

Oslobodite se lažne „ukočenosti“  Kada osetite da se držite uverenja i onda kada su ona već opovrgnuta i da su u suprotnosti sa vašim iskustvom, setite se da imate pravo da promenite sopstveno shvatanje. „Grešiti je ljudski“, dakle, onaj ko pravi greške sme i da ih ispravi. Ljudi vole one koji su u stanju da se oslobode „ukočenosti“ lažnog uverenja. 

Oprezno sa uverenjima  Ozbiljno shvatite napetosti kontrolom uverenja. Neko ko veruje da ako je tehnika automobila savršena ne može ništa da se desi, i onda vozi prebrzo, napraviće opasnu grešku. Izbegnite pogrešna uverenja koja su prepoznatljiva po oprečnim iskustvima. 

Rađe nepravedan mir nego rat  Međutim, nekad važi da moramo da istrpimo određene napetosti, bez da ih se u potpunosti oslobodimo. Na primer polje napetosti između pravde i prava. Tu možda pomaže Ciceronova izreka „najnepravedniji mir je i dalje bolji od najpravednijeg rata“. 

Compress

Pogledajte još