Na severu Kosova vlada bezvlašće

PRAG, 5. oktobra 2010. (Beta) - Janina Hžebičekova koja obavlja funkciju ambasadora Češke na Kosovu ocenila je za češki list Pravo da na Kosovu raste frustracija zbog bezvlašća na severu Kosova i da, ukoliko Euleks na uspe da sprovede zakone i u toj oblasti i ne uhapsi srpske i druge kriminalce, može da izbije nasilje.

U razgovoru koji objavljuje Pravo, Hžebičekova je izjavila da je bezbednost garantovana na 80 odsto kosovske teritorije, osim severa, te da poreski obveznici u zemljama koje su poslale svoje vojnike u Kfor ne moraju više da ih plaćaju.

"Jedanaest godina je tu (na severu Kosova) međunarodna uprava UN iz političkih razloga zatvarala oči i pustila paravojne i zločinačke grupe na miru. Oni tamo do danas rade šta hoće, buja bezakonje. Tamo se švercuje bilo šta - droge, prostituke, a u to se uključuju i Srbi i Albanci", kazala je Hžebičekova.

Rešenje da se sve veća frustracija ne pretvori u nasilje je, prema rečima Hžebičekove, to da Euleks sprovede zakon i na severu i "uhapsi srpske i druge kriminalce".

Pogledajte još