Oduzeta odlikovanja osuđenim pripadnicima JSO

BEOGRAD, 5. oktobra 2010. (Beta) - Četvorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije koji su osuđeni za najteža krivičnih dela, oduzeta su u utorak odlikovanja ukazom predsednika Srbije Borisa Tadića.

Orden jugoslovenske zastave II stepena oduzet je nekadašnjem komandantu JSO Miloradu Ulemeku, osuđenom na 40 godina zatvora u četiri procesa - za ubistvo Zorana Đinđića, ubistvo Ivana Stambolića, četvorostruko ubistvo funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali i više zločina "zemunskog klana".

Orden za hrabrost oduzet je bivšem zameniku direktora BIA Miloradu Bracanoviću osuđenom na dve godine zatvora jer nije prijavio pripreme za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi.

Nenadu Bujoševiću, osuđenom zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali, oduzet je Orden za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti I stepena, a Dušku Maričiću, takođe osuđenom zbog ubistva na Ibarskoj magistrrali, Orden za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti II stepena.

Uvidom u Službeni list SRJ konstatovano je da su odlikovani Ulemek, Bracanović, Maričić i Bujošević, pa je predsedniku predloženo da im oduzme odlikovanja, što je on ukazom i učinio.

Pogledajte još