PIM treba prodati u kompletu

Ponuda da se preuzmu sve domaće i inoobaveze, socijalni program, da se ne menja delatnost, a u razvoj uloži pet miliona evra

Preduzeće za vodne puteve „Ivan Milutinović“ − PIM a.d. u restrukturiranju, trebalo bi do kraja godine da bude privatizovano i to tenderskim modelom. Ova nekada svetski relevantna hidrograđevinska kompanija, koja je diljem sveta ostavila mnogo morskih i rečnih luka, brana i ustava, posle decenije posrtanja i roptanja u poslednje dve godine, 20− ak meseci, počela je da se vraća na poslovnu mapu Srbije. To je i uslovilo da se za kupovinu ovog nekadašnjeg svetskog brenda jave potencijalni kupci.

„Tender za prodaju PIM−a trebalo bi da bude raspisan ovih dana i bar do sada Samostalni sindikat je imao dobru saradnju i sa državom, hoću reći Agencijom za privatizaciju, odnosno, finansijskim savetnikom u liku i delu „Dilojt i Tuša“, kaže Miodrag Milojević, predsednik vodećeg sindikata u PIM−u. „Međutim, koncepcija tendera po kome bi se PIM privatizaovao po delovima, da se ponudi kapital, a ne imovina, gde bi dugovanja radnicima trebalo da izmiri budući vlasnik u dogovoru sa sindikatom, bez naglašavanja da se delatnost firme ne može menjati, a radnici otpuštati, sindikat smatra da nije dobra. Sindikat insistira da PIM bude prodat u kompletu, a to znači sva imovina, ali i sve PIM−ove obaveze prema poveriocima, kao i poverilaca prema našoj kompaniji“. Prema nalazu finanisjskog savetnika vrednost kapitala koja će se ponuditi na tenderu je 23 miliona evra, dok su obaveze (neisplaćene zarade) prema radnicima oko 12,5 miliona evra. Rukovodstvo PIM−a je napravilo sopstvenu procenu i ustanovilo da je kapital bar za sedam miliona evra veći. Uz to PIM ima i dvadesetak miliona dolara nesumnjivih potraživanja u inostranstvu (Libija, Bangladeš,...), ali i ponude posrednika da za relativno mali procenat (šest odsto) „uteraju“ ta potraživanja. „PIM je dobio 'pismo o namerama' u kome je jedna investiciona grupa spremna da prihvati sve naše obaveze u zemlji i inostranstvu, da ispuni socijalni program koji ponudi sindikat, da nastavi istu delatnost u narednih pet godina i da u investicije uloži 5,000.000 evra u narednih pet godina“, kaže Milojević. „Zato Sindikat insistira da tender koji bude raspisan sadrži sve elemente koji se nalaze u „pismu o namerama“, jer je naša (sindikalna) procena da se radi o veoma povoljnoj ponudi za 700 zaposlenih, ali i za onih 400 kojima nisu isplaćene inostrane zarade.

Nadam se da će Agencija prihvatiti ovu našu preporuku/sugestiju, jer u protivnom bićemo prinuđeni da iskoristimo naše pravo na štrajk u zaštiti ne samo naših, nego i interesa drugih građevinaca kojima tek predstoji privatizacija. Našem protestu, već smo dogovorili, pridružiće se kompletan Građevinski samostalni sindikat Beograda“.(„Pregled“)

Pogledajte još