Od danas i zvanično Ulica Slavka Ćuruvije

BEOGRAD, 5. oktobra 2010. (Beta) - Ulica Slavka Ćuruvije, novinara ubijenog 11. aprila 1999. godine, otvorena je u utorak u beogradskom naselju Dedinje.

"Ova će ulica od danas zauvek nositi ime Slavka Ćuruvije, novinara, urednika, čoveka koji se borio za slobodu pisane reči i koji je zbog te svoje borbe pre 11,5 godina mučki streljan", kazao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, otvarajući Ulicu Slavka Ćuruvije.

"Nije u mojoj moći da otkrijem ubice, nalogodavce i da ih izvedem pred sud pravde, ali moram da kažem da sam žalostan što 11,5 godina država Srbija i njeni organi nisu uspeli da izađu i kažu ljudima ko je ubio Slavka Ćuruviju, ko je naredio ubistvo i šta je sve stajalo iza toga", rekao je Đilas.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović kazala je da je Slavko Ćuruvija bio nadasve hrabar čovek koji je samo jednu stvar tražio od režima Slobodana Miloševića - da "novine izdaje slobodno i da za njih slobodno pišu slobodni ljudi".

Predsednik Nezavisnog uduženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović kazao je da je Beograd ovim simboličkim gestom odužio dug prema Ćuruviji. "Na nama, njegovim kolegama, prijateljima i demokratskoj javnosti Srbije je da obavimo taj drugi deo posla i konačno nateramo državu da otkrije ko je ubio i ko je izdao naređenja da se ubije Slavko Ćuruvija. Jedanaest i po godina je previše godina da bismo mislili da se radi o nemoći i nesposobnosti. To samo govori da su aveti prošlosti režima Slobodana Miloševića prisutne u ovoj državi", kazao je Obradović.

Pogledajte još