U Francuskoj uhapšeno 12 pripadnika islamističkog pokreta

PARIZ, 5. oktobra 2010. (Beta-AFP) - Francuska policija uhapsila je u utorak u dve odvojene akcije 12 pripadnika jednog islamističkog pokreta u trenutku opšte uzbune u Evropi zbog mogućih terorističkih napada.

Do hapšenja je došlo pošto su SAD upozorile svoje građane koji putuju u Evropu na moguće terorističke napade i posle izjave ministra unutrašnjih poslova Brisa Ortefea da su francuske vlasti "na oprezu".

Trojica osumnjičenih uhapšeni su blizu Bordoa i Marseja u akciji pripadnika kontraobaveštajne službe. Uhapšeni su otkriveni na osnovu podataka pronađenih kod Rijada Hanunija koji je u subotu uhapšen u Napulju, a čije je izručenje tražila Francuska.

Alžirac Rijad Hanuni bio je na poternicama svih zemalja potpisnica Ženevskog sporazuma a, kako je agenciji Frans pres, rekao neimenovani izvor, Hanunija je francuska policija tražila u okviru istrage o terorističkim grupama u Pakistanu i Avganistanu.

U drugoj akciji francuske policije je u Marseju i Avinjonu uhapšeno još devetoro ljudi prilikom čega je zaplenjeno oružje, rekao je izvor Frans presa.

Pogledajte još