Grejanje skupo, ali će ga biti

„Novi dom”, vranjsko javno preduzeće u čijoj je nadležnosti daljinsko grejanje, sasvim je spremno za grejnu sezonu. Obavljen je kompletan remont mreže i već skladišteno oko 280 tona mazuta što je dovoljno bar do Nove godine. Ostatak će pristizati sukcesivno i zimus u Vranju, po rečima direktorke „Novog doma” Ružice Tošić, s grejanjem ne bi trebalo da bude nikakvih problema. 
Vlasnike stanova i firmi priključenih na kotlarnice „Novog doma” može brinuti jedino cena grejanja – daljinsko grejanje u Vranju među najskupljima je u Srbiji: 46 dinara za stambeni i bezmalo 140 dinara za poslovni kvadrat, bez poreza. U „Novom domu” ne razmišlja se zasad o novom poskupljenju bez obzira na to što su cene od pre godinu dana, a hoće li se to ipak, dogoditi, budući da država odobrava korekciju do 8 odsto, zavisiće od skorašnjeg stava Udruženja toplana u Srbiji, napominje Ružica Tošić, naravno i od saglasnosti vranjske samouprave. 

Ugradnja kalorimetara u stanove i poslovne prostorije, daljinsko očitavanje potrošnje omogućili bi da se plati samo energija koja se stvarno potroši, odnosno da korisnici usklade potrošnju sa svojim budžetom, što bi naročito značilo onima s minimalnim prihodima, a sigurno bi i naplata bila efikasnija. No to će se tek rešavati na nivou države. U ovom času domaćinstva i firme u Vranju duguju za grejanje oko 34 miliona dinara, takoreći za celu grejnu sezonu, pri čemu je više od 80 odsto dug firmi. Sagovornica „Pregleda” ukazuje na to da se dug ipak, postepeno smanjuje, što zbog revnosnijih potrošača, a što i zbog namirivanja na sudu na šta je „Novi dom” primoran.

Ovo javno preduzeće zagreva 37 hiljada kvadrata stambenog prostora i 19 i po hiljada poslovnog. Toplana može da zagreje 30 odsto veću površinu bez dodatnih ulaganja i potpuno iskorišćavanje postojećih kapaciteta priključivanjem pojedinih centralnih gradskih zona jedan je od prioriteta Preduzeća u nastupajućem razdoblju, dodaje Ružica Tošić. Sem rentabilnijeg poslovanja „Novog doma”, to bi se svakako odrazilo i na cenu priključka koja je sad vrlo visoka – oko hiljadu evra. Međutim, za daljinsko grejanje najvećeg vranjskog stambenog bloka, naselja Ledene stene s blizu hiljadu stanova, neophodna je posebna kotlarnica. Njena izgradnja obuhvaćena je i strateškim razvojnim planovima Vranja. Stoga je to i jedan od projekata kojima je opština Vranje konkurisala za sredstva Nacionalnog investicionog plana. Projekat vredi 85 miliona dinara, a „Novi dom” podneo je zahtev za čitav iznos. Vranjska Toplana bi radnom snagom pomogla izgradnju. U svakom slučaju, bilo da stigne podrška iz NIP−a ili ne, grejanje u pomenutom bloku bolna je komunalna tačka Vranja, i „Novi dom” dogodine počeće da je rešava, makar korak po korak.(„Pregled“)

Pogledajte još