O3one - treći rođendan

Galerija "03one", prepoznatljiv prostor na Andrićevom vencu, proslavlja tri godine postojanja. Ovonedeljni rođendanski koktel  okupio je, u Galeriji i ispred nje, puno umetnika i  poštovalaca  koji prate njen rad i doprinos ovdašnjoj kulturnoj sceni

Ispred Galerije postavljen je veliki video-bim na kom su se smenjivale fotografije sa dosadašnjih postavki i događanja , u galeriji izložba E-nimacija Igora Ćorića i mini koncert - čelo, violina i dva di-džeja. Domaćin  i idejni tvorac cele "O3one" priče, Nebojša Babić , izvršni menadžer , dočekivali su goste i razmenjivali utiske, ideje, planove i radost što je projekat, začet kao ideja u Orange studiju, realizovao puno događaja i pozicionirao se na beogradskoj kulturnoj mapi.

"O3one" je ostvario saradnju sa brojnim domaćim i internacionalnim umetnicima, kustosima i kritičarima , ovdašnjim kulturnim institucijama i najprestižnijim gradskim manifestacijama. Projekat su pre tri godine  podržali Skupština grada Beograda i Jugoslovenska galerija umetničkih dela, u čijem prostoru, na Andrićevom vencu, se "03one" nalazi. U martu ove godine , "03one" je dobio Bizart nagradu za najuspešnije strateško partnerstvo između sektora kulture i dizajna i poslovnog sektora, koju je ove godine ustanovilo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Srećan sam što je na proslavi bilo toliko ljudi, i kvalitetnih, i ne samo mladih, i zbog programa koji je bio interesantan, nesvakidašnji, drugačiji. Izložba Igora Ćorića je jedna od lepših u poslednje tri godine“, sumirao je svoje utiske Nebojša Babić.

On naglašava da je "O3one" projekat a ne galerija, projekat smešten u galeriju i da je dosadašnji uspeh - uspeh svih koji su u projektu učestvovali i koji su ga pomogli - medija, sponzora, izlagača, organizatora, publike... Babić nam je rekao i da je u ove tri godine, sa 200 realizovanih i predstavljenih projekata, "03one" ostvario dinamiku, investirao u kulturu i bio jako dobro medijski podržan.

Ovaj projekat je pokušaj, eksperiment, želja da doprinesemo kulturnoj slici grada. Nastavićemo i dalje - najviše očekujemo od ljudi koji formiraju program - da to bude eksperiment, ne nešto što je normalno već nešto što je istraživanje novih prostora - mentalnih i virtuelnih“, rekao je Babić.

Izložba Igora Ćorića "E-nimacija ili pet godina na internetu (2003-2007)" odabrana da proslavi jubilej, predstavlja animirane filmove, printove i spotove autora koji je ostvario snažan i značajan prodor na internet scenu.

Uspeh njegovih filmova meri se najvišim dometima svih aspekata ostvarenja, ali nadasve iskrenim, intimnim angažmanom za ’običnog’ čoveka“, navela je Ljubica Jelisavac- Katić, autor koncepcije izložbe. Ona je ocenila da je „za samo pet godina, ovaj plodan animator i ilustrator nesporne darovitosti, sigurne ruke, izraženog intelekta, temperamenta i osećajnosti, prešao put od čisto umetničkih filmova eksperimentalne forme do strukture prave filmske priče“.

Emancipacija ljupkosti, ideala, nevinosti, nežnost...naspram i iznad sirovosti, grubosti, dvoličnosti...Sve ono što savremeni čovek podnosi - otuđenost, fizičko i mentalno nasilje, pritisak ličnih i kolektivnih ambicija, globalno zagrevanje, tehnicizam...teme su ovih filmova sa autorskim stavom, ironijom ali i intencijom konstruktivnog mišljenja i delanja za dobro civilizacije“, rekla je Ljubica Jelisavac- Katić.

Galerija "03one" ima tehničke pogodnosti za organizovanje ovakvog tipa izložbi (E-nimacija se može pogledati do 6. oktobra) a ovom izložbom započeta je saradnja s Međunarodnim udruženjem likovnih kritičara (AICA). Projekat pod nazivom ’Umetnost za istoriju’ podrazumeva godišnje po jednu izložbu odabranog člana tog udruženja u galeriji "03one".

Čini se da je puno umetnika ’prepoznalo’Galeriju  i da posetioce ovog prostora čeka još mnogo zanimljivih i kvalitetnih izložbi, promocija, saradnji, predavanja, radionica... 

Nna koktelu su,  pored ostalih, bili i Džoni Racković, Zorana Šuica, braća Teofilović, Dejan i Milica Cukić, Zorica Bobić...

Sledeća izložba – Spazio Per L’Arte, Dragana Zdravkovića, nezavisan projekat realizovan na ovogodišnjem Bijenalu u Veneciji, otvara se 8. oktobra. 

Tekst: Jelena Jovanović
Foto: Marko Risović
 

Pogledajte još